NEWSFLASH

Atac la functionarii corupti. S-a lansat telefonul anti-spaga

Digi24 Timisoara: "Functionarii corupti din Romania trebuie sa se teama de telefoanele mobile. Cu un singur click, orice persoana poate acum sa ii raporteze pe cei care cer atentii. La Timisoara s-a lansat o aplicatie de ultima generatie pentru telefoanele inteligente, care ii vizeaza pe cei corupti. Softul revolutionar a fost creat din fonduri europene, tocmai pentru ca ultimele studii arata ca in Romania fenomenul coruptiei e in floare."

Citește mai departe...

ANFP si CRJ - parteneriat pentru integritate

Agentia Nationala a Functionarilor Publici a incheiat in data de 23 mai 2013 un protocol de colaborare cu Centrul de Resurse Juridice, protocol care are ca obiectiv organizarea in parteneriat a dezbaterilor regionale 'Parteneriat pentru integritate'. Dezbaterile sunt activitati in cadrul proiectului 'ONG-urile - actori cheie in monitorizarea si implementarea strategiei anticoruptie', derulat de Centrul de Resurse Juridice.

Stirea completa poate fi citita aici.

Colaborare Piata de spaga: Aplicaţia mobilă InfoCorupţie

Aplicaţia InfoCorupţie îi permite utilizatorului să-şi asume personal raportarea/sesizarea faptelor de corupţie cu care se întâlneşte, să raporteze anonim despre instituţiile sau locurile în care ştie, din experienţă personală, că (nu) se dă şi (nu) se ia şpagă, să se informeze despre evenimentele anticorupţie din toată ţara, ori chiar să se alăture unei comunităţi anticorupţie (de exemplu, Piaţa de şpagă este pe facebook).

Stirea completa poate fi citita aici.

Contextul proiectului

Unul dintre factorii care permit generalizarea coruptiei este cererea scazută pentru integritate din partea ONG-urilor, unii dintre putinii actori civici la nivel local, cetatenilor, beneficiarii serviciilor publice dar si a companiilor private, principalii platitori de mita. Strategia Nationala Anticoruptie (SNA) 2012-2015 propune mecanisme de implicare a celor trei actori, ONG, cetateni si mediul de afaceri, pentru cresterea gradului de integritate. Acest document strategic si mecanismele pe care le stabileste trebuie insa sa si fie folosite cat mai bine, mai ales la nivel local pentru dezvoltarea de proiecte, retele, lansarea de parteneriate pentru educatie si informare, monitorizare si transparenta.

Scopul si obiectivele proiectului

Scopul proiectului consta in implicarea ONG-urilor, cetatenilor si a mediului de afaceri in aplicarea si monitorizarea SNA 2012-2015. Obiectivele proiectului vizeaza cresterea in urmatorii doi ani a numarului de proiecte comune anticoruptie intre autoritatile publice si ONG-uri (inclusiv mediul de afaceri) si implicarea anticoruptie a cetatenilor dar si monitorizarea independenta in primii doi ani a implementării SNA 2012-2015.

In cadrul proiectului vor fi derulate 5 activitati:

Dezvoltarea aplicatiei anticoruptie pentru smartphone-uri si tablete;

Actualizarea platformei guvernmaibun.ro,

Organizarea a 5 dezbateri regionale,

Advocacy pentru includerea actiunilor anticoruptie in programul anual de granturi,

Monitorizarea SNA 2012-2015.

Rezultatele asteptate ale proiectului sunt urmatoarele: 500 cetateni folosesc aplicatia anticoruptie, 30 de ONGuri si 10 autoritati publice implicate in activitatile proiectului, Informatiile si produsele proiectului sunt folosite de Ong-uri, mediul de afaceri si cetateni, 10 petitii completate si 5 raspunsuri pozitive la petitii, 1 raport independent de monitorizare a implementarii SNA

Proiect implementat de

Cu sprijinul

O inițiativă a

Susținut de


si