NEWSFLASH

Atac la functionarii corupti. S-a lansat telefonul anti-spaga

Digi24 Timisoara: "Functionarii corupti din Romania trebuie sa se teama de telefoanele mobile. Cu un singur click, orice persoana poate acum sa ii raporteze pe cei care cer atentii. La Timisoara s-a lansat o aplicatie de ultima generatie pentru telefoanele inteligente, care ii vizeaza pe cei corupti. Softul revolutionar a fost creat din fonduri europene, tocmai pentru ca ultimele studii arata ca in Romania fenomenul coruptiei e in floare."

Citește mai departe...

ANFP si CRJ - parteneriat pentru integritate

Agentia Nationala a Functionarilor Publici a incheiat in data de 23 mai 2013 un protocol de colaborare cu Centrul de Resurse Juridice, protocol care are ca obiectiv organizarea in parteneriat a dezbaterilor regionale 'Parteneriat pentru integritate'. Dezbaterile sunt activitati in cadrul proiectului 'ONG-urile - actori cheie in monitorizarea si implementarea strategiei anticoruptie', derulat de Centrul de Resurse Juridice.

Stirea completa poate fi citita aici.

Colaborare Piata de spaga: Aplicaţia mobilă InfoCorupţie

Aplicaţia InfoCorupţie îi permite utilizatorului să-şi asume personal raportarea/sesizarea faptelor de corupţie cu care se întâlneşte, să raporteze anonim despre instituţiile sau locurile în care ştie, din experienţă personală, că (nu) se dă şi (nu) se ia şpagă, să se informeze despre evenimentele anticorupţie din toată ţara, ori chiar să se alăture unei comunităţi anticorupţie (de exemplu, Piaţa de şpagă este pe facebook).

Stirea completa poate fi citita aici.

Ieri, 28 august 2014 a avut loc dezbaterea publică "Strategia Naţională Anticorupţie 2012-2015 la nivelul serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor: provocări şi bune practici". Acesta a fost evenimentul de încheiere a proiectului, în cadrul căruia au fost prezentate rezultatele obţinute şi concluziile monitorizării serviciilor publice deconcentrate.

Descărcaţi raportul: "Strategia Naţională Anticorupţie 2012-2015 la nivelul serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor" ce cuprinde rezultatele monitorizării a peste 150 de instituţii şi structuri de la nivel local. Anexa privind bune practici o puteti descărca de aici: Anexe bune practici.

 

 

Strategia Naţională Anticorupţie 2012-2015 la nivelul serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor: provocări şi bune practici

Centrul de Resurse Juridice are onoarea de a vă invita la dezbaterea publică „Strategia Naţională Anticorupţie (SNA) 2012-2015 la nivelul serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor: provocări şi bune practici”, ce va avea loc în data de 28 august 2014, ora 9.30 la Bucureşti, Hotelul DoubleTree by Hilton – Str.  Nerva Traian, Nr 3 A, 031041.

Dezbaterea îşi propune să informeze şi să discute provocările cu care se confruntă serviciile publice deconcentrate ale ministerelor de la nivel local în respectarea obligaţiilor minime stabilite prin SNA 2012-2015 (ex adoptarea unui plan de acţiune propriu şi a unei declaraţii de aderare, completarea Inventarului măsurilor preventive, realizarea analizei riscurilor, vulnerabilităţilor şi a măsurilor de remediere), dar şi să analizeze şi să disemineze bunele practici identificate. Dezbaterile vor urmări generarea de idei inovatoare de cooperare între diversele structuri ale ministerelor pentru creşterea gradului de integritate.

Evenimentul va include:

  • Prezentarea raportului de monitorizare „Strategia Naţională Anticorupţie 2012-2015 la nivelul serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor” ce curpinde rezultatele monitorizării a 60 de instituţii publice din judeţele Arad, Brăila, Buzău, Iaşi şi Timiş, precum şi rezultatele proiectului.
  • Discutarea recomandărilor cuprinse în raport.

Programul conferinţei este anexat invitaţiei. Vă rugăm să confirmaţi participarea dvs. prin e-mail la adresa andrada.nastase@crj.ro, până la data de 20 august 2014. Pentru orice alte informaţii suplimentare, vă rugăm să ne scrieţi la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. sau să ne contactaţi la numărul de telefon: 0723668808.

 

2014

Centrul de Resurse Juridice a continuat in 2014 transmiterea de petitii autoritatilor publice centrale si locale pentru a sustine dezvoltarea unor linii de finantare pentru proiecte anticoruptie ale societatii civile, in acord cu Strategia Nationala Anticoruptie 2012-2015 (HG 215/2012). Propunerea CRJ poate fi descarcate de mai jos:

Raportul: Modalităţi de cooperare între autorităţile publice şi societatea civilă în baza legii nr. 350/2005, partea a II, 2014

Institutii autoritati publice care au raspuns pozitiv propunerii CRJ:

Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud

Consiliul Judetean Dolj

Consiliul Judetean Maramures

Consiliul Judetean Cluj

Raspunsurile 2014

2013

Modalităţi de cooperare între autorităţile publice şi societatea civilă în baza legii nr. 350/2005

Centrul de Resurse Juridice a trimis in lunile februarie-martie 2013 cincizeci si sapte de petitii catre ministerele si consiliile judetene din Romania.
Prin intermediul petitiei solicitam autoritatilor publice sa ia in discutie oportunitatea includerii in programul anual propriu pentru acordarea de finantari nerambursabile, conform art. 15 din Legea nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, a unei linii de finantare pentru proiecte ale organizatiilor neguvernamentale de informare si monitorizare a aplicarii Strategiei Nationale Anticoruptie 2012-2015 la nivelul respectivului judet sa la nivelul respectivului minister.

Ce ce autoritatile publice sa faca asta?

Aceasta masura este deja stabilita prin SNA 2012-2015, HG 215/2012, anexa 3, obiectiv general 1 - prevenirea coruptiei in institutiile publice, obiectiv specific 1.2. cresterea transparentei institutionale prin sporirea gradului de disponibilitate a datelor publice deschise (open data) puse la dispozitie de catre autoritatile publice, masura 1.2.4 Implementarea de proiecte pentru promovarea integritatii si bunei guvernari in parteneriat cu societatea civila.

De ce ce am trimis petitiile atunci?

In perioada respectiva a fost adoptat bugetul pe anul 2013 (Legea nr. 5/2013 privind bugetul de stat pe anul 2013, publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 106 din 22.02.2013 - M.Of. 106/2013).

Raportul poate fi descarcat de aici

Raspunsurile individuale ale fiecarei autoritati publice

 

Monitorizarea SNA 2012-2015

Centrul de Resurse Juridice si organizatiile partenere vor realiza o analiza a punerii în aplicare a SNA 2012 -2015. Propriu-zis, in fiecare judeţ al proiectului, cate un ONG, pe baza unei metodologii unitare, stabilite la nivel de proiect şi diseminata in cadrul dezbaterilor publice, va solicita fiecarei autoritati sau institutii publice din judet informatii despre adoptarea planurilor proprii de actiune, conform prevederilor SNA. Bazele de date judetene vor fi centralizate de echipa de proiect si astfel se va construi o imagine unitara asupra procesului de aplicare a SNA. Institutiile publice care nu au adoptat astfel de planuri de actiune vor putea fi ajutate de ONGurile locale sa le realizeze. Dupa realizarea raportului de monitorizare va fi organizata o dezbatere nationala privind rezultatele SNA 2012-2015.

Proiect implementat de

Cu sprijinul

O inițiativă a

Susținut de


si