Alegeri SUA 2022 LIVE TEXT | Lupta pentru Congres se duce cu fiecare vot. Numărătoarea ar putea dura… – Libertatea

  1. Alegeri SUA 2022 LIVE TEXT | Lupta pentru Congres se duce cu fiecare vot. Numărătoarea ar putea dura…  Libertatea
  2. Alegeri în SUA: Biden: Uriașul „val roșu” nu a avut loc / Noapte de coșmar pentru Trump, victorie mare pentru DeSantis, guvernatorul republican al Floridei / Bătălie dură pentru controlul Senatului în statele cheie Arizona, Nevada și Georgia  G4Media.ro
  3. Democrații s-au descurcat mai bine decât se așteptau la alegeri. Joe Biden: „Au avut o noapte puternică”  STIRILEPROTV.RO
  4. Alegeri SUA: Republicanii se apropie de controlul Camerei Reprezentanților / Soarta Senatului ar putea fi decisă pe 6 decembrie, în Georgia  HotNews.ro
  5. LIVE Alegeri în SUA: Biden: Uriașul „val roșu” nu a avut loc / Noapte de coșmar pentru Trump, victorie mare pentru DeSantis, guvernatorul republican al Floridei / Bătălie dură pentru controlul Senatului în statele cheie Arizona, Nevada și Georgia / Nou scruti  G4Media.ro
  6. Vedeți vizualizarea În detaliu în Știri Google
Головна » Alegeri SUA 2022 LIVE TEXT | Lupta pentru Congres se duce cu fiecare vot. Numărătoarea ar putea dura… – Libertatea

10:30 – Acum 3 ore

10-11-2022

De ce nu a existat un „val republican”? Trei motive: avortul, Trump și mobilizarea alegătorilor democrați

În condițiile unei inflații de peste 8%, care îi îngrijorează profund pe americani, și a lipsei de popularitate a președintelui Joe Biden, republicanii sperau într-o victorie majoră la alegerile legislative de marți, una care să le ofere controlul asupra Congresului și să dea o lovitură dură simbolică democraților.

Și nu e ca și cum aceste speranțe au venit din senin. Sondajele și experții au avertizat timp de săptămâni întregi asupra unui iminent „val roșu”, care să îi măture pe democrați.

Cu toate acestea, la câteva ore după închiderea urnelor, miercuri, a devenit clar că „tsunami-ul” pe care îl așteptau republicanii nu s-a materializat.

Anularea dreptului constituțional la avort și antipatia pentru Donald Trump au contat destul de mult în economia alegerilor, iar mulți alegători democrați, inclusiv cei tineri, s-au simțit datori să iasă la urne.

Mai multe despre motivele pentru care un „val republican” nu s-a materializat

08:45 – Acum 5 ore

10-11-2022

Cursele care vor decide controlul Congresului

La o zi după încheierea alegerilor, controlul Congresului SUA rămâne încă indecis.

Recomandări
O nouă mărturie de la Muzeul Vrancei împotriva ministrului apărării: „Tîlvăr nu a scris niciun rând în teza de doctorat. Toți știau, dar au tăcut de frică”

Senat

Republicanii dețin 49 de locuri în Senat, în timp ce democrații au 48. Este încă prea devreme pentru a stabili ce partid va obține controlul camerei superioare, deoarece există trei necunoscute: Arizona, Nevada și Georgia.

Democrații au obținut o victorie majoră prin John Fetterman în Pennsylvania, dar mai au nevoie să câștige încă două locuri pentru a-și garanta controlul.

Miercuri, publicațiile americane au estimat că senatorul republican Ron Johnson își va păstra locul în Wisconsin.

La fel de cert este că senatorul democrat Raphael Warnock și republicanul Herschel Walker se vor înfrunta într-un al doilea tur de scrutin pe 6 decembrie, pentru postul de senator din Georgia.

Publicațiile americane nu au făcut o estimare privind rezultatul curselor senatoriale din Arizona și Nevada.

Miercuri noapte (joi dimineață în România), senatorul democrat Mark Kelly din Arizona îl devansa pe republicanul Blake Masters cu aproximativ 95.000 de voturi. CNN estimează că în acest stat mai sunt de numărat aproximativ 600.000.

În Nevada, republicanul Adam Laxalt conduce în prezent numărătoarea împotriva senatoarei democrate Catherine Cortez Masto. CNN estimează că în acest stat au mai rămas de numărat aproximativ 160.000 de voturi.

Alegeri SUA | De ce nu a existat un „val republican”? Trei motive: avortul, Trump și mobilizarea alegătorilor democrați Recomandări
Alegeri SUA | De ce nu a existat un „val republican”? Trei motive: avortul, Trump și mobilizarea alegătorilor democrați

Dacă democrații câștigă în Arizona, iar republicanii în Nevada, controlul Senatului va fi decis de cursa din Georgia, peste o lună, așa cum s-a întâmplat și în 2020.

În treacăt fie spus, numărătoarea nu a stabilit nici cine va obține postul de senator în Alaska, dar acolo se confruntă două candidate republicane, ceea ce înseamnă că acest partid nu are emoții.

Camera Reprezentanților

În camera inferioară a Congresului ar putea dura zile întregi până vom avea un tablou clar al împărțirii mandatelor, deoarece voturile sunt încă în curs de numărare în state precum California, Oregon, Nevada și Arizona.

În prezent, există 35 de curse pentru Camera Reprezentanților care nu au fost decise – democrații conduc în numărătoarea voturilor în 24 dintre ele, în timp ce republicanii conduc în 11 dintre ele.

Republicanii trebuie să câștige încă nouă locuri pentru a ajunge la 218 de mandate, necesare pentru a controla Camera, iar democrații trebuie să câștige încă 27 de locuri pentru a obține majoritatea.

09 nov. – Acum 14 ore

09-11-2022

Joe Biden: „Indiferent care va fi rezultatul acestor alegeri, sunt pregătit să lucrez cu republicanii”

„A fost o zi bună pentru democrație și pentru America”, și-a început preşedintele american conferința de presă de miercuri seară.

Preotul Calistrat de la Mănăstirea Vlădiceni, filmat când lovește o femeie. Poliția anchetează cazul | VIDEO Recomandări
Preotul Calistrat de la Mănăstirea Vlădiceni, filmat când lovește o femeie. Poliția anchetează cazul | VIDEO

Iată câteva dintre cele mai importante declarații ale liderului de la Casa Albă:

„Nu știm încă toate rezultalele, dar iată ce știm: Valul roșu nu s-a întâmplat. Am pierdut însă câteva locuri, câțiva democrați buni nu au câștigat.”

„Vreau să le mulțumesc tinerilor din această țară, care, mi s-a spus, au votat în număr foarte mare.”

„Votanții ne-au transmis că au frustrări. Am înțeles. Au fost câțiva ani foarte grei.”

„Indiferent care va fi rezultatul acestor alegeri, sunt pregătit să lucrez cu republicanii și voința poporului e clară: se așteaptă ca și republicanii să lucreze cu mine. Prioritățile Americii sunt tot ce contează, accept orice idee bună care vine de la republicani.”

Însă „nu voi susține nicio propunere republicană care va înrăutăți inflația” și „nu voi renunța la angajamentele istorice pe care tocmai le-am luat pentru a ne ocupa de criza climatică”, a punctat Biden.

„În domeniul politicii externe, sper că vom continua o abordare bipartizană de confruntare a agresiunii Rusiei în Ucraina”.

Întrebat dacă va candida pentru un nou mandat în 2024, Biden a răspuns că va lua o decizie în acest sens în prima parte a anului viitor, după ce se va consulta cu familia.

09 nov. – Acum 17 ore

09-11-2022

Georgia va vota din nou în decembrie

Gabriel Sterling, directorul operațional al biroului secretarului de stat din Georgia, a declarat că au mai rămas mai puțin de 10.000 de voturi de numărat în acest stat, ceea ce înseamnă că această cursă strânsă pentru Senat va ajunge la un nou tur de scrutin în decembrie.

Gabriel Sterling, directorul operațional al biroului secretarului de stat din Georgia, a declarat pentru CNN că pur și simplu nu mai sunt suficiente voturi rămase care să îl facă pe senatorul democrat Raphael Warnock să depășească pragul necesar pentru a evita un tur de scrutin.

Potrivit acestuia, mai sunt mai puţin de 10.000 de voturi de numărat. „Pur și simplu nu mai sunt suficiente numere pentru a schimba rezultatul acestei curse”, a precizat Sterling.

Din cele aproximativ 10.000 de buletine de vot rămase, 5.139 sunt buletine provizorii care trebuie verificate până luni. În plus, 2.163 sunt buletine de vot prin corespondență și 2.700 sunt buletine de vot de pe întreg teritoriul statului.

Sterling a declarat că biroul secretarului de stat din Georgia se pregătește deja pentru un al doilea tur de scrutin pe 6 decembrie.

09 nov. – Acum 18 ore

09-11-2022

Joe Biden va susține o conferință de presă

Președintele american Joe Biden va continua tradiția de a ține o conferință de presă oficială a doua zi după alegerile de la jumătatea mandatului și va răspunde întrebărilor reporterilor la ora 23:00, ora României, a anunțat Casa Albă, conform CNN.

„După-amiază, președintele va face observații și va răspunde la întrebări”, a precizat Casa Albă într-o actualizare a programului zilnic al președintelui american.

09 nov. – Acum 18 ore

09-11-2022

Cele trei curse cheie pentru Senat

Odată cu victoria republicanului Ron Johnson în Wisconsin, bătălia pentru controlul Senatului rămâne pe muchie de cuțit, arată BBC.

Prin urmare, toți ochii rămân ațintiți asupra celor trei curse pentru Senat care urmează să determine dacă democrații vor păstra controlul camerei superioare a Congresului sau dacă republicanii îl pot lua de la ei.

În Arizona, democratul Mark Kelly îl devansează ușor pe Blake Masters, susținut de Donald Trump, deși în prezent au fost numărate doar 69% din voturi.

În Nevada, republicanul Adam Laxalt conduce în fața democratei Catherine Cortez Masto, aflată în exercițiu, cu 80% din voturile așteptate numărate.

Dar cea mai mare necunoscută rămâne Georgia, unde candidatul republican Herschel Walker și democratul Raphael Warnock sunt la egalitate funcțională cu aproximativ 49% din voturi (cu 96% din voturile așteptate numărate).

Este probabil ca în acest stat să aibă loc un al doilea tur de scrutin între cei doi, în decembrie, având în vedere că în Georgia un candidat trebuie să obțină peste 50% din voturi pentru a câștiga din prima încercare.

09 nov. – Acum 19 ore

09-11-2022

Premierele alegerilor legislative din Statele Unite

Alegerile legislative din SUA au marcat o serie de premiere. Pentru prima dată Maryland va avea un guvernator de culoare, Alabama va avea o femeie senator, iar în Congres a ajuns un membru al generației Z.

New York Times trece în revistă nouățile cu care vin rezultatele alegerilor de la jumătatea mandatului, precizând că scrutinul din 8 noiembrie s-a remarcat printr-o mai mare diversitate față de cel din urmă cu patru ani. De această dată au fost mai multe femei nominalizate pentru funcții de guvernator, mai multe persoane de culoare nominalizate pentru Senat și mai mulți membri ai comunității L.G.B.T.Q. nominalizați pentru Camera Reprezentanților.

Mai multe detalii despre premierele alegerilor de la jumătatea mandatului.

09 nov. – Acum 21 ore

09-11-2022

Vermont își alege al doilea senator democrat din istoria statului

Statul Vermont l-a ales pe Peter Welch ca senator, el devenind astfel al doilea democrat care ocupă această funcție în istoria statului, relatează Fox News.

Welch a câștigat alegerile cu aproximativ 67% dintre voturi față de 27%, câte au fost obținute de republicanul Gerald Malloy, după numărarea a 99% dintre voturi.

Vermont a avut pentru prima dată un democrat în Senat în 1974, odată cu alegerea lui Patrick Leahy. El a anunțat în noiembrie 2021 că nu va candida pentru un nou mandat, care ar fi fost al nouălea, deschizând calea pentru Welch.

09 nov. – Acum 22 ore

09-11-2022

Fostă consilieră a lui Trump: „Noaptea trecută a fost cel mai bun indicator” că nu ar trebui să fie nominalizat în 2024

Sarah Matthews, fostă consilieră a lui Donald Trump, spune că modul în care a decurs seara electorală din 8 noiembrie indică faptul că fostul președinte i-a făcut pe republicani să piardă locuri care ar fi putut fi câștigate, relatează CNN.

La alegerile de la jumătatea mandatului, republicanii au sperat că vor avea o majoritate clară în Camera Reprezentanților în noaptea alegerilor. Cu toate acestea, miercuri dimineață scorul era mult mai strâns decât se anticipase inițial.

„Cred că noaptea trecută a fost cel mai bun indicator că Donald Trump nu ar trebui să fie candidatul republican în 2024. I-a costat pe republicani locuri care puteau fi câștigate prin promovarea candidaților de proastă calitate”, a declarat Matthews, fost secretar de presă adjunct al Casei Albe în mandatul lui Trump.

„Aveți o inflație record, temeri crescute cu privire la criminalitate, cea mai gravă criză la frontieră din istorie, un președinte nepopular și performanța republicană a fost totuși dezamăgitoare. Și asta a fost, în mare parte, din cauza candidaților pe care i-a susținut Trump. Nu au fost de calitate. Cred că aceasta este o lecție învățată pentru republicani că: a) Trump nu este un câștigător național și b) calitatea candidaților contează”, a mai spus Sarah Matthews.

09 nov. – Acum 23 ore

09-11-2022

Alegătorii din California, Michigan și Vermont au votat pentru protejarea dreptului la avort

Alegătorii din California, Michigan și Vermont au ales la dreptul la avort să fie înscris în constituțiile lor. Cetățenii au fost consultați asupra chestiunii avortului în aceeași zi cu alegerile de la jumătatea mandatului, iar rezultatele din cele trei state vin la doar câteva luni după ce Curtea Supremă a SUA a decis eliminarea dreptului constituțional la avort, anulând hotărârea Roe v. Wade, veche de jumătate de secol.

Alegătorii din cinci state și-au putut exprima opțiunea cu privire la avort la alegerile din 8 noiembrie.

În Kentucky, stat în care legislația actuală interzice aproape în întregime avortul, primele rezultate indică o opoziție față de dreptul la avort.

În Montana, cetățenii au fost consultați în legătură cu așa-numita lege a „născuților vii”, care ar impune acordarea de îngrijiri medicale copiilor născuți în viață după un avort eșuat. Rezultatele după numărarea a 80.3% din voturi indică un avans al opozanților, care susțin că o astfel de lege ar putea însemna intervenții inutile, în cele din urmă, asupra copiilor bolnavi ai căror părinți au câteva minute prețioase de petrecut cu ei, relatează Washington Post.

Mai multe detalii despre votul din cele cinci state.

09 nov. – Ieri

09-11-2022

Concluzia lungii nopți electorale: un scor mai strâns decât cel anticipat

Bătălia pentru controlul Congresului – atât al Camerei Reprezentanților, cât și al Senatului – se reduce la un număr tot mai mic de curse cheie, democrații spulberând speranțele republicanilor de a obține o victorie zdrobitoare.

În camera superioară, spre exemplu, lupta se dă în patru state-cheie: Georgia, Arizona, Wisconsin și Nevada.

Republicanii au început noaptea cu o victorie zdrobitoare în Florida, unde guvernatorul Ron DeSantis a câștigat circumscripții cu o populație latino-americană, care în trecut tindeau să fie democrate – o posibilă rampă de lansare pentru o candidatură la alegerile prezidențiale din 2024.

Dar, în orele care au urmat, democrații au ripostat. În Pennsylvania, spre exemplu, viceguvernatorul democrat John Fetterman l-a învins pe republicanul Mehmet Oz în foarte urmărita cursă senatorială.

Bătălia pentru majoritatea din Camera Reprezentanților – una ce i-a favorizat pe republicani, care se așteptau să beneficieze de efectele inflației, lipsa de popularitate a lui Biden și de redesenarea unor circumscripții – rămâne la rândul ei nesoluționată.

09 nov. – Ieri

09-11-2022

„Noaptea măreață” anunțată de Donald Trump nu s-a materializat

Donald Trump nu s-a aflat pe buletinul de vot, la alegerile din SUA de marți, dar și-a petrecut ultimii doi ani comportându-se ca și cum ar fi fost, urmărind să obțină victorii importante pentru Partidul Republican din partea căruia va dori, probabil, să candideze din nou la președinție.

Mai multe curse erau încă prea strânse pentru a fi adjudecate, miercuri dimineață, dar analiștii, și chiar unii republicani, au putut concluziona că „valul roșu” și „noaptea mare” a partidului lui Trump nu s-au materializat, în ciuda eforturilor fostului lider de la Casa Albă.

Mulți dintre candidații girați de Trump au pierdut, iar rivalul său republican, Ron DeSantis, a obținut o mare victorie.

Mai multe detalii despre noaptea proastă a lui Donald Trump

09 nov. – Ieri

09-11-2022

Situația nu este foarte clară în Camera Reprezentanților

În timp ce republicanii rămân favoriți pentru a prelua controlul în Camera Reprezentanților, ar putea trece câteva zile sau chiar mai mult până când vor exista suficiente informații care să confirme rezultatele. Republicanii sunt încă la 22 de locuri distanță de pragul necesar pentru a prelua majoritatea, iar multe dintre locurile de care au nevoie se află în statele vestice cu numărătoare lentă, scrie New York Times.

09 nov. – Ieri

09-11-2022

Numărătoarea voturilor continuă în cursele pentru Senat. Ce spun ultimele calcule

În vreme ce republicanii au mai multe șanse să preia controlul în Camera Reprezentanților, povestea este diferită în Senat, unde democrații sunt mult mai aproape de a păstra majoritatea fragilă pe care o au și în prezent.

La momentul actual, democrații și republicanii au fiecare câte 48 de senatori (în camera cu 100 de locuri), iar patru curse nu au fost încă atribuite.

Candidații democrați conduc în Arizona, Nevada și, foarte strâns, în Georgia, în vreme ce un republican conduce în Wisconsin.

Este de așteptat ca rezultatele din primele trei state să întârzie, dar cât anume mai trebuie să așteptăm nu este clar.

De menționat că în cazul în care niciun candidat nu obține peste 50% din voturi în Georgia, atunci un nou tur de scrutin va fi organizat peste o lună.

În actuala legislatură, democrații și republicanii aveau câte 50 de locuri în Senat, controlul fiind asigurat de vicepreședinta Kamala Harris, care este și președinta camerei superioare a Congresului.

09 nov. – Ieri

09-11-2022

O republicană admite că „valul roșu” nu a avut loc

Associated Press a estimat că republicana Mayra Flores, prima membră a Congresului născută în Mexic, a fost învinsă de adversarul său democrat, Vicente Gonzalez, încheind astfel un mandat scurt în Camera Reprezentanților, după o victorie la alegerile speciale din iunie.

„Valul roșu nu a avut loc. Republicanii și independenții au rămas acasă. Nu vă plângeți de rezultate dacă nu v-ați făcut partea voastră de treabă”, a scris Flores pe Twitter, potrivit Fox News.

În ciuda victoriei obținute de Flores la începutul acestui an, congresmena a avut parte de o luptă dificilă, mai scrie Fox News, care subliniază că circumscripția vizată de ea a fost redesenată pentru a include porțiuni mai mari din orașul San Antonio, unde trăiesc mulți alegători democrați.

09 nov. – Ieri

09-11-2022

Cine este John Fetterman, democratul care l-a învins pe Dr. Oz

John Fetterman, cunoscut pentru chelia sa, tatuajele, gabaritul masiv și garderoba banală (poartă frecvent un hanorac), s-a transformat în ultimii ani într-un simbol progresist – deși el și consilierii săi preferau cuvântul „populist”.

Cu doar câteva zile înainte de a câștiga alegerile primare democrate din luna mai, el a suferit un atac cerebral, care i-a limitat capacitatea de a face campanie timp de câteva luni.

Ultimele sondaje sugerau că Mehmet Oz, candidatul republica, este în avantaj.

Mai multe despre omul care a trecut peste un atac cerebral, înainte de a-l învinge pe pe Dr. Oz

09 nov. – Ieri

09-11-2022

Luptă pentru fiecare vot, dar Senatul tinde să rămână sub control democrat

Fox News și New York Times calculează că democrații dețin acum 48 de fotolii de senator, iar republicanii 47, în camera superioară cu 100 de locuri, în vreme ce cinci curse nu sunt atribuite încă.

Numărătoarea continuă în Arizona, Nevada și Georgia, unde democrații sunt în avantaj, dar și în Wisconsin, unde candidatul republican este cel care conduce. A cincea cursă încă indecisă este cea din Alaska, dar ea va fi câștigată fără surprize de una dintre cele două candidate republicane.

Situația rămâne imprevizibilă, dar democrații au prima șansă de a păstra majoritatea în Senat.

Alegeri SUA 2022 LIVE TEXT | Lupta pentru Congres se duce cu fiecare vot. Numărătoarea ar putea dura zile întregi: care sunt cursele decisive

În actuala legislatură, democrații și republicanii aveau câte 50 de locuri în Senat, controlul fiind asigurat de vicepreședinta Kamala Harris, care este și președinta camerei superioare a Congresului.

09 nov. – Ieri

09-11-2022

O victorie importantă pentru democrați

Fox News și CNN tocmai au prognozat victoria democratului John Fetterman în lupta pentru un fotoliu senatorial împotriva lui Mehmet Oz, în statul Pennsylvania. Fetterman va ocupa locul lăsat liber de un republican. Vestea este prin urmare una majoră pentru democrați și îi aduce mai aproape de păstrarea controlului în Senat, în condițiile în care republicanii au acum nevoie să le smulgă rivalilor două fotolii senatoriale pentru a prelua majoritatea.

09 nov. – Ieri

09-11-2022

Democrata Nancy Pelosi a câștigat un nou mandat în Camera Reprezentanților

Președinta Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, a fost realeasă în funcție, potrivit CNN, învingându-și adversarul republican, pe John Dennis, în cursa pentru cel de-al 11-lea district al Congresului din California.

De-a lungul anilor, Pelosi, acum în vârstă de 82 de ani, a devenit una dintre cele mai proeminente figuri ale Partidului Democrat. Ea a fost, de asemenea, o adversară feroce a republicanilor și, prin urmare, a devenit o figură extrem de polarizantă la Washington.

Speculațiile cu privire la viitorul lui Pelosi în fruntea grupului democrat din Camera Reprezentanților s-au intensificat înainte de alegeri. Mai mulți democrați din camera inferioară au sugerat pentru CNN că Pelosi ar trebui să părăsească șefia grupului, dacă partidul pierde majoritatea.

Pelosi a fost frecvent ținta atacurilor republicane. În urmă cu câteva săptămâni, un atacator a intrat în casa familiei sale din San Francisco, căutând-o pe lidera democrată, și l-a rănit în schimb pe Paul Pelosi, soțul ei.

09 nov. – Ieri

09-11-2022

Luptă strânsă pentru Senat

Lupta pentru controlul Senatului este, așa cum era de așteptat, foarte strânsă. Democrații și republicanii au câte 46 de mandate, potrivit CNN, iar în joc se mai află opt mandate.

Cele mai așteptate rezultate sunt cele din Pennsylvania, Georgia și Nevada, iar în aceste state numărătoarea continuă.

De fapt, în Georgia, cursa dintre republicanul Herschel Walker și democratul Raphael Warnock s-ar putea prelungi cu un al doilea tur de scrutin, dacă niciun candidat nu obține peste 50%.

09 nov. – Ieri

09-11-2022

O victorie importantă pentru republicani în Senat

Republicanul J.D. Vance va câștiga cursa pentru Senat din Ohio, potrivit CNN, învingându-l pe democratul Tim Ryan într-o luptă mai strânsă decât era anticipat.

Victoria lui Vance este totuși o veste bună pentru republicani și pentru fostul președinte Donald Trump, care l-a susținut puternic pe Vance în alegerile primare.

Vance continuă astfel un lung șir de victorii republicane într-un stat care a înclinat spre dreapta în ultimii ani.

09 nov. – Ieri

09-11-2022

O veste bună pentru democrați, una pentru republicani

Democratul Josh Shapiro, procurorul general din Pennsylvania, va fi următorul guvernator al statului, potrivit CNN, învingându-l pe republicanul extremist susținut de Trump Doug Mastriano.

Shapiro ar putea deveni o figură de prim rang a partidului, poate chiar pe lista scurtă pentru următoarele alegeri prezidențiale.

Republicanii au obținut și ei o victorie importantă în Georgia, unde guvernatorul republican Brian Kemp a învins-o pe democrata Stacey Abrams – o faimoasă coordonatoare a votului în acest stat, care a ajutat substanțial victoria lui Biden din 2020.

09 nov. – Ieri

09-11-2022

Victorie importantă pentru democrați în New Hampshire

Fox News estimează că senatoarea democrată de New Hampshire Maggie Hassan își va păstra mandatul, învingându-l pe candidatul republican Don Bolduc.

Republicanii sperau că omul lor se va impune în această cursă, în tentativa de a prelua controlul asupra cemetei superioare a Congresului

Hassan, fostă guvernatoare și senatoare aflat ăla primul mandat, și-a subliniat poziția pentru dreptul la avort și a scos în evidență abilitățile sale bipartizane, dar și diferențele de politică în relație cu administrația președintelui Biden.

09 nov. – Ieri

09-11-2022

NY Times: Victoria zdrobitoare a republicanilor nu se materializează

Cotidianul New York Times are o concluzie (intermediară) interesantă: Aceasta nu este noaptea pe care și-o doreau republicanii. Partidul are rezultate sub așteptări aproape peste tot în afara Floridei. Acolo unde votul s-a încheiat, în Pennsylvania, Fetterman (candidatul democrat) se descurcă bine. Democrații au început chiar să își îmbunătățească șansele de a menține Camera Reprezentanților, scrie Nate Cohn, analistul politic al publicației.

09 nov. – Ieri

09-11-2022

Texasul rămâne republican

Guvernatorul Texasului, Greg Abbott, a câștigat un al treilea mandat, potrivit estimărilor CNN, învingându-l pe democratul Beto O’Rourke destul de clar într-o luptă în care democrații își puneau inițial speranțele.

Abbott, văzut de unii din Partidul Republican drept un potențial candidat la alegerile prezidențiale din 2024, a supraviețuit criticilor lui O’Rourke privind proasta gestionare a rețelei electrice a statului, răspunsul defectuos la atacurile armate, inclusiv cel din școala din Uvalde, și opoziția sa față de dreptul la avort.

Victoria lui Abbott subliniază că republicanii rămân în continuare dominanți în Texas – susținuți în parte de performanțele tot mai bune în rândul alegătorilor latino-americani.

Democrații au sperat în ultimii ani că centrele urbane și suburbiile în creștere și din ce în ce mai diverse din Texas vor oferi partidului o cale spre câștigarea statului.

09 nov. – Ieri

09-11-2022

Pennsylvania numără voturile, dar le numără încet

Secretara de stat interimară din Pennsylvania, Leigh M. Chapman, a declarat că va fi nevoie de „câteva zile” pentru ca rezultatele neoficiale ale alegerilor din acest stat să fie complete și a cerut alegătorilor, candidaților și presei să aibă răbdare.

Cursa senatorială din Pennsylvania dintre democratul John Fetterman și republicanul Mehmet Oz este una dintre cele mai urmărite, fiind importantă pentru controlul camerei superioare a Congresului.

„Oficialii electorali din toate cele 67 de comitate sunt conștienți de faptul că ochii națiunii sunt ațintiți în această seară asupra statului”, a declarat Chapman în cadrul unei conferințe de presă. „Iar ei numără cât de repede pot. Dar prioritizează, de asemenea, acuratețea în detrimentul vitezei, așa cum ar trebui”, a mai spus oficiala.
Chapman, o democrată, a vorbit despre „câteva incidente tipice zilei alegerilor”, inclusiv despre câteva secții de votare care s-au deschis cu întârziere, despre pene de curent și o scurgere de gaz. Dar ea a spus că „toate au fost gestionate rapid”.

09 nov. – Ieri

09-11-2022

Două victorii importante pentru democrați

Democratul Wes Moore va fi ales guvernator al statului Maryland, estimează CNN, devenind astfel prima persoană de culoare care va conduce acest stat.

El îl învinge pe republicanul Dan Cox, un candidat care a susținut teoria lui Donald Trump privind fraudarea alegerilor din 2020. Guvernatorul republican demisionar Larry Hogan, un moderat, nu l-a susținut pe Cox.

Moore va fi doar al treilea american de culoare ales guvernator în istoria SUA, după Douglas Wilder din Virginia și Deval Patrick din Massachusetts.

Alegeri SUA 2022 LIVE TEXT | Lupta pentru Congres se duce cu fiecare vot. Numărătoarea ar putea dura zile întregi: care sunt cursele decisive
Wes Moore, alături de Joe Biden. FOTO: EPA

Moore, care nu a mai deținut o funcție publică, este considerat o stea în ascensiune a democraților.

O altă veste posibil importantă pentru democrați vine din Colorado. Senatorul democrat Michael Bennet câștigă un nou mandat, estimează CNN, în ciuda unui efort considerabil depus de republicanul Joe O’Dea. În vreme ce cursa nu era considerată neapărat una competitivă, victoria clară a lui Bennet ar putea sugera că „valul roșu” – victoria zdrobitoare republicană mai are de așteptat, deocamdată.

09 nov. – Ieri

09-11-2022

Republicanii sunt încrezători că vor obține majoritatea în Camera Reprezentanților

În circumscripția Camerei Reprezentanților din Tampa, Florida, pe care democratul Charlie Crist a părăsit-o când a candidat la postul de guvernator, republicanii au mai răsturnat un mandat democrat, potrivit The Associated Press, care a fost câștigat de Anna Paulina Luna, o comentatoare conservatoare de la Turning Point USA.

Ultimele vești care anunță trei mandat răsturnate sugerează că republicanii se îndreaptă spre un rezultat estimat de sondaje: câștigarea controlului în Camera Reprezentanților.

Consilierii lui Kevin McCarthy, liderul minorității republicane din camera inferioară, au declarat pentru CNN că rezultatele pe care le-au văzut le indică același lucru.

09 nov. – Ieri

09-11-2022

Alexandria Ocasio-Cortez câștigă un nou mandat în Camera Reprezentanților

Democrata progresistă Alexandria Ocasio-Cortez, una dintre țintele preferate ale criticilor republicani, câștigă un nou mandat în cel de-al 14-lea district al Congresului din New York, potrivit estimărilor CNN.

Ocasio-Cortez (AOC) a devenit cea mai tânără femeie aleasă vreodată în Congres în 2018 și este una dintre fondatoarele grupului progresist cunoscut sub numele de „The Squad”. Ea s-a remarcat uneori inclusiv prin criticile la adresa conducerii democrate și a susținut poziții de stânga pe tema mediului și a reformei poliției.

09 nov. – Ieri

09-11-2022

Secții de vot închise în mai multe state, inclusiv New York și Arizona

Primele secții de votare se închid în Arizona, Colorado, Iowa, Iowa, Louisiana, Minnesota, Nebraska, New Mexico, New York, Wisconsin și Wyoming.

Mai multe curse au fost deja adjudecate. Printre ele, victoria liderului majorității democrate din Senat, Chuck Schumer, care l-a învins pe republicanul Joe Pinion și a fost reales la New York.

09 nov. – Ieri

09-11-2022

Fosta purtătoare de cuvânt a lui Trump este noua guvernatoare în Arkansas

Sarah Huckabee Sanders, secretara de presă a administrației Trump la Casa Albă, a fost aleasă guvernatoare a statului Arkansas, potrivit The Associated Press, și va ocupa postul pe care tatăl ei l-a deținut timp de un deceniu.

09 nov. – Ieri

09-11-2022

Marjorie Taylor Greene nu pleacă nicăieri

Nicio surpriză, republicana Marjorie Taylor Greene, membră a Camerei Reprezentanților, va câștiga cursa pentru realegere în cel de-al 14-lea district electoral din Georgia, potrivit CNN.

Taylor Greene, o susținătoare a lui Trump și adeptă a teoriilor conspirației, a declarat printre altele că Ucraina nu va mai primi niciun ban dacă republicanii vor prelua Camera Reprezentanților.

În vreme ce e o voce sonoră, Taylor Greene nu este neapărat purtătoarea de cuvânt a partidului. Și totuși, chiar liderul minorității republicane din camera inferioară, Kevin McCarthy, a pus sub semnul întrebării asistența militară pentru Kiev, deși printr-o declarație mai nuanțată.

09 nov. – Ieri

09-11-2022

Mai multe curse din statele-cheie sunt foarte strânse – așa cum era de așteptat

În Pennsylvania este prea devreme pentru o estimate a rezultatului cursei senatoriale dintre republicanul Mehmet Oz și democratul John Fetterman, spun Fox News și CNN.

Situația este asemănătoare în cursa pentru Senat din New Hampshire între democrata Maggie Hassan și republicanul Don Bolduc.

Așa cum am arătat mai jos, cursa este foarte strânsă și în cursa senatorială din Georgia, unde democratul Raphael Warnock îl conduce pe republicanul Herschel Junior Walker. Însă primele voturi numărate au fost cele anticipate, iar acestea au fost exercitate în special de democrați, așa că situația s-ar putea schimba pe măsură ce numărătoarea avansează.

În toate aceste cazuri, numărul de voturi contabilizate este sub 50%.

Pe de altă parte, potrivit The Associated Press, republicanii au smuls democraților primul loc în Camera Reprezentanților, Cory Mills câștigând în cel de-al șaptelea district din Florida pentru a o înlocui pe reprezentanta Stephanie Murphy, o democrată care se retrage.

În prezent, democrații au o majoritate de doar cinci locuri în Camera Reprezentanților.

09 nov. – Ieri

09-11-2022

Noi secții închise, noi rezultate

Secțiile de votare din mai multe state printre care Alabama, Connecticut, Florida, Massachusetts, Maryland, Delaware, Mississippi, Missouri, Michigan, New Hampshire și Pennsylvania s-au închis.

Republicana Katie Britt va câștiga cursa pentru Senat în Alabama, estimează CNN, și îl va învinge pe democratul Will Boyd, pastorul Bisericii Baptiste Misionare St. Mark.

În Florida, așa cum era de așteptat, senatorul republican Marco Rubio a câștigat un nou mandat.

Republicanul Ron DeSantis a câștigat și el un nou mandat de guvernator al Floridei, cu un scor considerabil (59%), un impuls bun pentru șansele sale privind o candidatură la președinție.

Victoria lui DeSantis este foarte importantă pentru republicani și relevantă pentru viitor.

DeSantis a devenit guvernator în urmă cu patru ani, după o cursă atât de strânsă decisă, încât a fost nevoie de o renumărare a voturilor. De data aceasta, el l-a învins clar pe Charlie Crist, un fost reprezentant și guvernator democrat cunoscut în întregul stat.

Associated Press a estimat rezultatul cursei imediat după închiderea urnelor, o raritate în recentele cicluri electorale din Florida, un stat care oscila între republicani și democrați, dar care s-a deplasat decisiv spre dreapta.

New York Times mai observă un lucru: faptul că Ron DeSantis a câștigat în comitatul Miami-Dade – care a votat pentru Hillary Clinton cu +29 puncte procentuale în urmă cu doar șase ani – este un semn al forței crescânde a republicanilor în rândul alegătorilor hispanici.

09 nov. – Ieri

09-11-2022

Alte trei state au închis secțiile de vot

Secțiile de votare s-au închis în Carolina de Nord, Ohio și Virginia de Vest.

În acest timp, Comitetul Național Republican a cerut prelungirea orelor de votare în Arizona, acolo unde mașinile de vot au întâmpinat unele probleme temporare.

Republicanii cer unui judecător din comitatul Maricopa să mențină urnele deschise până la ora locală 22.00 și să suspende publicarea oricăror rezultate ale voturilor anticipate până la ora locală 23.00.

Republicanii spun că în 36% din secțiile de votare din comitat s-au înregistrat întârzieri excesive și cozi lungi din cauza defecțiunilor.

09 nov. – Ieri

09-11-2022

Secțiile din mai multe state-cheie s-au închis. Primele rezultate

Primele sondaje s-au închis în Florida, Georgia, New Hampshire, Carolina de Sud, Vermont și Virginia.

Senatorul Tim Scott din Carolina de Sud, singurul republican de culoare din Cameră, va fi reales în funcție, potrivit previziunilor CNN, învingând-o pe reprezentanta democrată a statului, Krystle Matthews. Cursa nu se anunța una strânsă, iar rezultatul nu reprezintă o surpriză.

Alte rezultate estimate de Fox News, care de asemenea nu reprezintă o surpriză: republicanul Rand Paul câștigă al treilea mandat de senator în Kentucky, republicanul Todd Young câștigă un al doilea mandat de senator în Indiana, iar democratul Peter Welch câștigă postul de senator din Vermont, lăsat liber de un coleg de-al său.

Alegeri SUA 2022 LIVE TEXT | Lupta pentru Congres se duce cu fiecare vot. Numărătoarea ar putea dura zile întregi: care sunt cursele decisive
Un suporter al lui Trump votează în alegerile legislative. FOTO: EPA

Una dintre cele mai urmărite curse electorale este cea din Georgia, unde, după numărarea a 10% din voturi, democratul Raphael Warnock îl conduce cu 60% la 38% pe republicanul Herschel Junior Walker. Scorul final va fi mult mai strâns, au avertizat analiștii, iar un al doilea tur de scrutin (pe care Georgia, în mod excepțional, îl organizează dacă candidații nu depășesc 50% din voturi) ar putea avea loc peste o lună.

În Senat, cursele care pot decide cine va deține majoritatea în următorii doi ani sunt cele din Georgia, Pennsylvania, Nevada, Arizona și chiar New Hampshire. Oricare dintre partide ar putea câștiga controlul camerei superioare.

Tot în Georgia, democrata Stacey Abrams îl conduce pe republicanul Brian Kemp cu 56% la 43% în lupta pentru postul de guvernator, după numărarea a 13% din voturi.

09 nov. – Ieri

09-11-2022

O candidată republicană promite să „reformeze mass-media”

Candidata republicană la postul de guvernatoare a Arizonei, Kari Lake, a promis că va fi „cel mai mare coșmar al presei timp de opt ani” dacă va fi aleasă și a subliniat că va „reforma mass-media”.

Lake, o fostă jurnalistă de televiziune locală cunoscută pentru atacurile sale la adresa presei, a izbucnit la adresa unui reporter CBS după ce acesta a întrebat-o dacă va avea un mandat complet, în cazul în care va fi aleasă, sau dacă va fi candidata la vicepreședinția SUA în 2024, alături de candidatul prezidențial Donald Trump, așa cum se zvonește.

Alegeri SUA 2022 LIVE TEXT | Lupta pentru Congres se duce cu fiecare vot. Numărătoarea ar putea dura zile întregi: care sunt cursele decisive
Kari Lake, candidata republicană pentru postul de guvernatoare a Arizonei. FOTO: EPA

„Nu voi fi doar guvernatoare a Arizonei timp de patru ani”, a spus ea. „Am de gând să fac două mandate. Voi fi cel mai mare coșmar al vostru timp de opt ani și vom reforma și mass-media. Vă vom transforma din nou în jurnaliști”, a spus ea.

Lake a adăugat că ar fi „atât de încântată” dacă Trump va candida din nou, spunând că acesta trebuie să se întoarcă în funcție pentru a repara tot ceea ce președintele Biden a „stricat”.

Sondajele sugerează că Lake este favorită să câștige alegerile în fața democratei Katie Hobbs.

09 nov. – Ieri

09-11-2022

O treime dintre alegători spun că scrutinul prezidențial din 2020 a fost incorect

Aproximativ 8 din 10 alegători care au votat în scrutinul de azi au declarat că sunt încrezători sau oarecum încrezători că alegerile din statul lor se desfășoară în mod corect, potrivit rezultatelor preliminare ale sondajului național efectuat la ieșirea de la urne pentru CNN și alte rețele de știri de institutul Edison Research.

Alegeri SUA 2022 LIVE TEXT | Lupta pentru Congres se duce cu fiecare vot. Numărătoarea ar putea dura zile întregi: care sunt cursele decisive
Un drum spre secția de votare în Hillsboro, Virginia. FOTO: EPA

Doar aproximativ 2 din 10 au spus că nu sunt foarte încrezători sau deloc încrezători.

În jur de 63% dintre alegători au spus că au încredere că rezultatul prezidențialelor din 2020 a fost corect.

Nu mai puțin de 34% dintre alegători cred însă că rezultatul cursei câștigate de Joe Biden în fața lui Donald Trump nu a fost unul corect – adică exact ce susțin Trump și un număr substanțial de republicani.

09 nov. – Acum 2 zile

09-11-2022

Primele secții de votare s-au închis

Primele secții de votare s-au închis în unele circumscripții din Indiana și Kentucky la ora 01.00, ora României.

Peste o oră se vor închide alte secții de votare cele două state, dar și în Georgia – un stat-cheie, Carolina de Sud, Vermont, Virginia și Florida.

09 nov. – Acum 2 zile

09-11-2022

Inflația este principala problemă a alegătorilor, urmată de avort

Alegătorii care au votat pentru scrutinul de azi sunt în general nemulțumiți de starea națiunii și au o părere în mare parte negativă despre președintele Joe Biden, potrivit rezultatelor preliminare la nivel național ale sondajului efectuat la ieșirea de la urne pentru CNN și alte rețele de știri de Edison Research.

Mai mult de 7 din 10 alegători chestionați s-au declarat nemulțumiți de felul în care merg lucrurile în țară, iar aproximativ o treime dintre ei s-au declarat nu doar nemulțumiți, ci chiar supărați de starea națiunii.

Rata de aprobare a lui Biden se situează la aproximativ 45% în rândul alegătorilor din acest an – aproape identică cu rata de aprobare de 45% a lui Donald Trump în urmă cu patru ani.

Puțin mai puțin de jumătate dintre alegătorii din acest an au declarat că politicile lui Biden dăunează în cea mai mare parte țării, cu aproximativ 36% spunând că politicile sale ajută în cea mai mare parte, iar restul că nu fac nicio diferență.

Cei mai mulți dintre alegători nu au văzut votul lor în Congres ca pe un referendum în privința președintelui – aproape jumătate au spus că Biden nu a fost un factor în votul lor, în timp ce aproximativ 18% au spus că votul lor le-a exprimat sprijinul pentru Biden, iar aproximativ o treime că votul le-a exprimat dezaprobarea.

Aproximativ o treime dintre respondenți au declarat că inflația este cea mai importantă problemă pentru votul lor, iar aproximativ 27% au menționat avortul. Restul au fost aproximativ împărțiți între criminalitate, politica privind armele și imigrație.

Opinia electoratului despre economie este în mare parte sumbră. Doar aproximativ un sfert dintre alegători au avut o părere pozitivă despre starea actuală a economiei, iar aproximativ trei sferturi au o părere negativă – și aproximativ 4 din 10 au spus că este de-a dreptul proastă.

Aproximativ 46% dintre alegătorii din aceste alegeri spun că situația financiară a familiei lor s-a înrăutățit în ultimii doi ani, în timp ce doar aproximativ 1 din 5 a spus că s-a îmbunătățit.

Mai mult de trei sferturi dintre alegătorii la alegerile din acest an spun că inflația a cauzat dificultăți pentru ei și familia lor în ultimul an, iar aproximativ 20% au spus că a fost o dificultate severă.

Aproximativ 6 din 10 respondenți spun că prețul benzinei, în special, a reprezentat o problemă în ultima vreme.

08 nov. – Acum 2 zile

08-11-2022

Biden este încrezător că democrații pot păstra Senatul

Președintele Biden și-a petrecut ziua în spatele ușilor închise, discutând în mod constant cu consilierii săi politici, scrie CNN. El a vorbit cu oficialii democrați de top, atât pentru a le mulțumi pentru munca lor, cât și pentru a le cere informații despre cursele electorale.

Biden este foarte conștient că nu există nicio cale de a păstra controlul în Camera Reprezentanților, dar s-a interesat de situația candidaților democrați pentru care a făcut campanie, a declarat un consilier.

Cu toate acestea, el rămâne optimist că democrații pot păstra Senatul – chiar dacă este conștient că ar putea dura câteva zile – sau mai mult din cauza unui posibil tur secund de scrutin în Georgia – pentru a ști cu siguranță deznodământul.

08 nov. – Acum 2 zile

08-11-2022

Cheltuielile pentru cele mai scumpe cinci curse senatoriale: aproape 1,3 miliarde de dolari

Cele mai scumpe cinci curse pentru Senat din 2022 au totalizat cheltuieli de aproape 1,3 miliarde de dolari în alegerile primare și generale, potrivit organizației OpenSecrets, citate de CNN.

Trei dintre ele s-ar putea dovedi decisive pentru stabilirea partidului care va controla Senatul SUA în următorii doi ani.

În fruntea clasamentului se află cursa pentru Senat din Pennsylvania, în care se confruntă viceguvernatorul John Fetterman și republicanul Mehmet Oz. În total, în această cursă s-au cheltuit aproape 375 de milioane de dolari.

Cum arată topul cheltuielilor totale:

Pennsylvania: 373 de milioane de dolari
Georgia: 271 de milioane de dolari
Arizona: 234 de milioane de dolari
Wisconsin: 205 milioane de dolari
Ohio: 202 milioane de dolari

08 nov. – Acum 2 zile

08-11-2022

Trump reia teoria fraudei electorale, după unele probleme din Arizona

Problemele înregistrate la zeci de aparate electronice de numărare a voturilor din statul Arizona au fost sesizate marți de fostul președinte republican Donald Trump și de adepții săi, care au susținut că este o dovadă a fraudei electorale a democraților, relatează Reuters.

La doar câteva ore după începerea votului, un oficial din districtul Maricopa din Arizona a transmis că aproximativ 20% dintre aparatele electronice de înregistrare a voturilor din cel mai populat district al statului funcționau defectuos, iar tehnicieni erau dislocați pentru a le repara.

Problema a fost generată de faptul că buletinele de vot nu erau aliniate corespunzător în interiorul aparatelor și nu erau citite, a spus Stephen Richer, adăugând că, în ciuda problemelor, toate voturile vor fi numărate.

„Vin relatări din Arizona că aparatele de vot nu funcționează corect în zone predominant republicane/conservatoare”, a scris Trump pe rețeaua sa socială Truth Social, adăugând: „O luăm de la capăt? Oamenii nu vor suporta asta!”.

Biden a câștigat statul Arizona în 2020 cu doar 12.000 de voturi în plus față de Trump. Rezultatele de aici au fost în centrul afirmațiilor false ale lui Trump și ale adepților săi că alegerile prezidențiale de acum doi ani au fost fraudate în detrimentul lui.

08 nov. – Acum 2 zile

08-11-2022

Votul decurge fără probleme majore

Nu au fost raportate până în prezent probleme majore în desfășurarea alegerilor din Statele Unite, precum cozi lungi sau tentative de intimidare a alegătorilor, deși au existat mici incidente izolate, scrie Associated Press.

De exemplu, o mașină de votare a funcționat defectuos într-un district din New Jersey și în unul din Arizona, dar oficialii au asigurat alegătorilor că buletinele lor de vot vor fi numărate. Unele secții de votare din Pennsylvania s-au deschis cu întârziere deoarece oficialii electoral au venit târziu, iar în alte au fost necesare noi buletine de vot întrucât s-au epuizat rapid.

„Acestea sunt lucruri pe care le vedem la fiecare ciclu electoral”, a spus Susannah Goodman, director pentru securitatea alegerilor la Common Cause, un grup care pledează pentru accesul neîngrădit la vot. „Nu este nimic deosebit de îngrijorător în această dimineață.”

Modul în care se desfășoară alegerile este urmărit cu mare atenție ca urmare a urmărilor alegerilor prezidențiale din 2020 când fostul președinte Donald Trump nu și-a recunoscut înfrângerea și a acuzat o fraudă.

Efortul lui Trump de a contesta rezultatul din 2020 a erodat încrederea publicului în alegeri și democrație, a condus la restricții privind votul prin corespondență și la noi cerințe în unele state conduse de republicani. A condus, de asemenea, la amenințări cu moartea împotriva oficialilor electorali.

Autoritățile s-au temut, înainte de ziua alegerilor, de o posibilă hărțuire a oficialilor din secțiile de votare și potențialul de perturbări la secțiile de votare și la birourile electorale unde vor fi numărate buletinele de vot. Oficialii electorali spun că sunt pregătiți să gestioneze orice probleme apar, cerând alegătorilor să nu fie intimidați.

08 nov. – Acum 2 zile

08-11-2022

„Suntem total dependenți de decizia de la Washington. Instabilitatea de acolo se transferă aici”

Despre urmările unei victorii republicane a vorbit și Oana Popescu Zamfir, expertă în relații internaționale, într-un interviu pentru Libertatea.

Dacă Partidul Republican va dobândi o majoritate în Congres la alegerile de marţi, 8 noiembrie, din SUA, Joe Biden riscă să nu-și mai poată pune în aplicare politicile, în vreme ce sprijinul pentru Ucraina ar fi revizuit, a explica ea.

Interviul integral care analizează consecințele alegerilor din SUA pentru România

08 nov. – Acum 2 zile

08-11-2022

Viitorul lui Biden depinde și de alegerile de azi

Atât din punct de vedere personal, cât și politic, alegerile reprezintă un eveniment important pentru Joe Biden. Rezultatul ar putea determina dacă restul mandatului va oferi perspectiva adoptării unor măsuri suplimentare pentru îndeplinirea agendei sale sau va fi marcat de tot soiul de blocaje, inclusiv de anchete declanșate de republicani.

De asemenea, votul ar putea determina dacă Biden, care împlinește 80 de ani în această lună, mai are vreo șansă să își convingă propriul partid că este persoana potrivită pentru o nouă candidatură prezidențială în 2024.

Mai multe despre ce înseamnă pierderea Congresului pentru Biden

08 nov. – Acum 2 zile

08-11-2022

Donald Trump a votat pentru Ron DeSantis, un posibil rival în cursa prezidențială republicană

Fostul președinte Donald Trump a confirmat marți că a votat pentru guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, și a prezis o „noapte mare” pentru republicani.

„Da, am făcut-o”, a declarat Trump reporterilor când a fost întrebat dacă a votat pentru DeSantis în fața unei secții de votare din Palm Beach. „Cred că vom avea o noapte foarte bună și este interesant”, a adăugat el, citat de New York Times.

Viitorul politic al fostului președinte ar putea depinde în mare măsură de rezultatele acestor alegeri, în condițiile în care el speră ca oamenii pe care i-a susținut să câștige cursele în care au intrat.

Eventualele înfrângeri majore ale candidaților susținuți de Trump ar putea crea obstacole pentru campania sa prezidențială din 2024, pe care Trump intenționează să o anunțe peste o săptămână.

Un amănunt important: deși nu și-a anunțat candidatura, guvernatorul Ron DeSantis ar putea fi pprincipalul rival al lui Trump în cursa primară a republicanilor care va decide candidatul la președinție.

08 nov. – Acum 2 zile

08-11-2022

Patru scenarii pentru noaptea electorală americană

Republicanii ar putea obține o victorie covârșitoare în ambele Camere, dar posibil este și ca democrații să își mențină totuși majoritatea din Senat și să își limiteze înfrângerea în Camera Reprezentanților.

Explicația? Foarte multe curse electorale individuale sunt strânse, iar rezultatul final general poate fi foarte ușor influențat de acestea, scrie New York Times.

În Senat, cursele care pot decide cine va deține majoritatea în următorii doi ani sunt cele din Georgia, Pennsylvania, Nevada, Arizona și chiar New Hampshire. Oricare dintre partide ar putea câștiga controlul camerei superioare.

Povestea este oarecum similară în Camera Reprezentanților. În timp ce republicanii sunt favoriți să câștige Camera – și ar putea să o facă cu majoritate, zeci de curse sunt totuși strânse, potrivit sondajelor, iar democrații ar putea încă să limiteze pierderile.

Care sunt cele patru scenarii posibile pentru alegerile din SUA

08 nov. – Acum 2 zile

08-11-2022

Peste 40 de milioane de americani au votat anticipat

Peste 41 de milioane de oameni au votat deja în 47 de state, potrivit datelor oficialilor electorali, relatează CNN. Peste 18 milioane de americani au votat anticipat – personal, iar 22 de milioane de americani şi-au trimis buletinul de vot prin corespondenţă.

Voturile anticipate de până acum aparțin, în general, unor americani mai tineri și mai înclinați să voteze pentru democrați. Sunt mai multe decât la alegerile parțiale din 2018, dar nu la fel de multe ca în 2020 când au fost și alegeri prezidențiale.

În ceea ce privește prezenta la urne, alegătorii din statele Arizona, Georgia, Michigan și Pennsylvania au votat deja, cu peste 1 milion de voturi fiecare. Peste 2 milioane au votat de la primele ore în Georgia, o creștere de 21% față de 2018.

08 nov. – Acum 2 zile

08-11-2022

Când se închid urnele, când avem primele rezultate

Primele secții de votare, cele din Indiana și Kentucky, se vor închide marți la ora 18.00 ET (miercuri 01.00 ora României). Ultimele secții, cele din Alaska, se închid la ora 01.00 ET – adică 8 dimineață, ora României.

În acest timp trebuie să ne așteptăm la o mulțime de rezultate din cele mai importante curse, dar nu neapărat toate.

Experții electorali americani au avertizat că este foarte posibil să nu avem prea repede toate rezultatele importante. Numărătoarea, în cazul curselor strânse, ar putea dura mai multe ore sau chiar zile, iar eventualele contestații ar putea complica lucrurile.

Dacă niciunul dintre candidații pentru postul de senator din Georgia nu depășește 50% din voturi, un al doilea tur de scrutin va fi organizat, ceea ce ar putea prelungi și mai mult suspansul, în cazul în care acest mandat va fi cel decisiv pentru controlul camerei superioare.

08 nov. – Acum 2 zile

08-11-2022

Zelenski cere americanilor să continue sprijinul pentru Kiev

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a transmis marţi americanilor „să menţină o unitate de neclintit„ până la „restabilirea păcii” în Ucraina, scrie AFP, citată de Agerpres. Este un mesaj care sugerează îngrijorarea Kievului că o eventuală victorie republicană ar putea afecta sprijinul Washingtonului.

„Vă solicit să menţineţi o unitate de neclintit, aşa cum este cazul în prezent, până în ziua în care vom auzi toate acele cuvinte importante pe care le-am visat, până când vom auzi că pacea a fost în sfârşit restabilită”, a declarat Zelenski.

El i-a mulţumit preşedintelui Joe Biden, celor două partide din Congres şi fiecărui cetăţean american pentru importantul sprijin financiar, militar şi diplomatic acordat Ucrainei, de la invazia rusă declanşată la 24 februarie împotriva ţării sale.

Un scrutin crucial

Americanii au început să sosească la urne, marți, într-un scrutin crucial care va decide ce partid controlează Congresul, stabilind astfel agenda politică pentru următorii doi ani ai mandatului prezidențial al lui Joe Biden. Peste 40 de milioane de oameni au votat deja prin corespondență.

La acest scrutin sunt reînnoite toate cele 435 de locuri din Camera Reprezentanţilor, precum şi o treime din cele 100 de locuri din Senatul Statelor Unite (anul acesta, 35). De asemenea, americanii vor alege o parte din guvernatori şi o serie de aleşi locali, care decid politicile din statul lor privind avortul, reglementările de mediu şi aşa mai departe.

Republicanii au prima șansă, potrivit sondajelor, și sunt favoriți să câștige controlul în Camera Reprezentanților – camera inferioară a legislativului – în vreme ce lupta pentru Senat este ceva mai strânsă.

În camera superioară, soarta majorității depinde de o serie de curse strânse în statele Georgia, Nevada, Arizona, Pennsylvania și chiar New Hampshire.

Șansele partidului lui Biden sunt afectate de problemele economice, în special de inflația ridicată care a crescut substanțial costul vieții în întreaga țară. În contrapondere, președintele și democrații au încercat să susțină și alte teme în campania electorală, de la accesul la avort la starea democrației care, spun ei, sunt în pericol în cazul unei victorii republicane.

Perioada post-electorală s-ar putea dovedi complicată, mai ales în contextul polarizării politice. Mulți republicani au refuzat să spună dacă vor accepta o eventuală înfrângere, unii au început deja să conteste validitatea voturilor poștale, iar alte contestații ulterioare ar putea prelungi incertitudinea, amânând aflarea rezultatelor în statele cheie care decid rezultatele generale.

Un viitor Congres republican aduce numai vești proaste lui Biden și democraților săi.

Republicanii au promis să lanseze o serie de anchete parlamentare asupra lui Joe Biden, a fiului său, Hunter, a doctorului Anthony Fauci şi a ministrului justiţiei, Merrick Garland, dacă vor obţine majoritatea în Camera reprezentanţilor. Totodată, ei plănuiesc să pună capăt activităţii comisiei care investighează atacul asupra Congresului SUA, desfăşurat de susţinători ai lui Donald Trump.

Mai important, republicanii vor prelua practic agenda politică, blocând astfel măsurile administrației Biden.

Nu în ultimul rând, alegerile vor pune baza următorului scrutin prezidențial, din 2024, sugerând dacă Joe Biden mai are vreo șansă la realegere. Fostul președinte Donald Trump a sugerat la rândul său că va face un anunț privind o eventuală candidatură imediat după scrutinul legislativ de marți.


Urmărește-ne pe Google News

O recunoști? În urmă cu 10 ani era o faimoasă prezentatoare TVR, acum este soția unui celebru milionar din România GSP.RO
O recunoști? În urmă cu 10 ani era o faimoasă prezentatoare TVR, acum este soția unui celebru milionar din România Dana Budeanu, APARIŢIE WOW! Decolteul adânc a lăsat pe toată lumea fără cuvinte, e imaginea zilei Playtech.ro
Dana Budeanu, APARIŢIE WOW! Decolteul adânc a lăsat pe toată lumea fără cuvinte, e imaginea zilei Dureros ce s-a ales de Vulpița și Viorel, după ce nu au mai apărut la TV. Situația lor este disperată, după ce au devenit iar părinți Viva.ro
Dureros ce s-a ales de Vulpița și Viorel, după ce nu au mai apărut la TV. Situația lor este disperată, după ce au devenit iar părinți Momentul halucinant în care preotul Calistrat de la Mănăstirea Vlădiceni lovește peste faţă o enoriaşă, la finalul unei slujbe. Femeia cade în genunchi Observatornews.ro
Momentul halucinant în care preotul Calistrat de la Mănăstirea Vlădiceni lovește peste faţă o enoriaşă, la finalul unei slujbe. Femeia cade în genunchi Caz rar în România. Două surori s-au născut exact în aceeași zi, în ani diferiți | GALERIE FOTO Știrileprotv.ro
Caz rar în România. Două surori s-au născut exact în aceeași zi, în ani diferiți | GALERIE FOTO Un bărbat s-a sinucis în direct pe Facebook. Prietenii și familia sunt în stare de șoc FANATIK.RO
Un bărbat s-a sinucis în direct pe Facebook. Prietenii și familia sunt în stare de șoc Greşeala făcută de un politician român în prezenţa lui Putin şi a oligarhilor: "Dacă mai scoate un cuvânt, îl dau afară de la masă". Cum i-a înfuriat pe ruşi într-un moment important Orangesport.ro
Greşeala făcută de un politician român în prezenţa lui Putin şi a oligarhilor: „Dacă mai scoate un cuvânt, îl dau afară de la masă”. Cum i-a înfuriat pe ruşi într-un moment important Horoscop 10 noiembrie 2022. Taurii au la dispoziție o zi generoasă, care îi invită să fie și ei mai cumsecade și mai binevoitori cu cei din jur HOROSCOP
Horoscop 10 noiembrie 2022. Taurii au la dispoziție o zi generoasă, care îi invită să fie și ei mai cumsecade și mai binevoitori cu cei din jur Black Friday Alert: 5 piese în tendințe, LA REDUCERE PUBLICITATE
Black Friday Alert: 5 piese în tendințe, LA REDUCERE

Urmărește cel mai nou VIDEO

RECOMANDĂRI

Source: news.google.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *