Autoritățile îi caută pe românii care trebuie să primească 1.400 de lei pentru plata facturilor. – Observator

  1. Autoritățile îi caută pe românii care trebuie să primească 1.400 de lei pentru plata facturilor.  Observator
  2. Data la care se vor face plăţile cu cardul de energie. Boloș anunță modificări  Antena 3 CNN
  3. Cum îți plătești factura la încălzire cu cardul de energie. Cine va beneficia de cei 1400 de lei  Adevărul
  4. Cum se plătesc facturile la încălzire cu cardurile de energie. Ele vor fi distribuite luna viitoare și pot…  Digi24
  5. Ministrul Fondurilor Europene despre modificările pentru beneficiarii de card de energie: ”Cei care au domiciliu fără nomenclator stradal trebuie să completeze o declaraţie pe propria răspundere. Vor fi decontate lemnele de foc pentru cei care deţin facturi”  G4Media.ro
  6. Vedeți vizualizarea În detaliu în Știri Google
Головна » Autoritățile îi caută pe românii care trebuie să primească 1.400 de lei pentru plata facturilor. – Observator

După ordonanţa care promite ajutoare pentru plata facturilor la energie în cazul familiilor defavorizate, Guvernul vine cu o nouă ordonanţă care să clarifice cum vor fi identificaţi toţi cei care vor primi cei 1.400 de lei.   

„Este vorba de clarificarea modului în care se stabilește locul unde vor fi asigurate aceste tichete în localitățile care nu au reușit încă să finalizeze nomenclatorul stradal. Sunt de asemenea proceduri unde probabil mai multe familii locuiesc la aceeași adresă”, a spus premierul Nicolae Ciucă. În special în zonele rurale, Guvernul nu poate identifica aproximativ 550.000 de beneficiari. 

„Dau exemplul judeţului Teleorman. Este o situaţie cu care ne-am întâlnit. 40.000 de beneficiari figurează sau au această situaţie a domiciliului fără nomenclator stradal, respectiv toţi beneficiarii sunt la aceeaşi adresă”, a declarat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş.

În acest caz, cei care au dreptul să primească ajutorul de 1.400 de lei vor depune o declaraţie pe proprie răspundere. Poșta Română va distribui declarațiile, iar în cel mult 3 zile vor trebui completate. Apoi tot Poşta va introduce datele în sistemul realizat special pentru gestionarea acestui program de sprijin. În alte peste 313 mii de cazuri, Guvernul nu ştie exact câţi oameni locuiesc efectiv la adresa de consum pentru a calcula venitul eligibil pe gospodărie. 

Pe acelaşi subiect

Ministerul Muncii are o bază de date a persoanelor vulnerabile

„Când un beneficiar locuieşte şi are în evidenţă colocatari la adresa de domiciliu, fie îşi radiază locatarii care figurează la adresa de domiciliu sau a doua variantă se adresează primăriei de care aparţine, pentru a i se întocmi anchetă socială”, a mai spus Marcel Boloş.

Ministerul Muncii are deja o bază de date a persoanelor vulnerabile care pot primi sprijinul pentru plata facturilor la energie întocmită cu ajutorul unei aplicații dezvoltate de Serviciul de Telecomunicații Speciale. Cu ajutorul ei, au fost interogate bazele de date de la Ministerul Finanțelor și ANAF, pentru a verifica veniturile potențialilor beneficiari. Apoi listele au fost transmise Poștei Române, instituţie care emite cardul de energie.

„Implementarea acestei ordonanţe riscă din nou sa ne aducă în situaţii de blocaje sau să aducă foarte multă birocraţie. Când faci o lege, trebuie să fie aplicabilă, să nu creeze bulversări, interpretări, să ţi se dea o speranţă că vei primi nişte bani, dar prin alte chichiţe să ţi se taie acea speranţă”, a spus preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliţă. 

În mod paradoxal, exact oamenii care ar avea nevoie de sprijin pentru plata facturilor la energie nu ştiu că pot beneficia de aceşti bani. „Noi avem un compartiment de asistenţă socială cu două angajate care stăpânesc şi problematica şi legislaţia şi (oamenii) sunt îndrumaţi”, a spus primarul din Topraisar, Stelian Gheorghe.

Cei 1400 de lei pentru plata facturilor la energie vor fi plătiţi în două tranşe. Una în februarie şi cealaltă în septembrie. Cei care se încălzesc cu lemne de foc sau cu butelii cu gaz lichefiat vor putea folosi, de asemenea, acest sprijin. În cazul în care şi-au cumpărat deja lemnele sau buteliile, vor recupera banii cash de la Poştă, dacă prezintă factura, buletinul şi cardul energetic. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Source: news.google.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *