Bambilici în Coaliție în criza cerealelor. PSD cere iar suspendarea importurilor din Ucraina. PNL: Nu se… – Digi24

  1. Bambilici în Coaliție în criza cerealelor. PSD cere iar suspendarea importurilor din Ucraina. PNL: Nu se…  Digi24
  2. Financial Times: UE pregătește interzicerea urgentă a importurilor de cereale ucrainene în Europa de Est / Bruxelles-ul va organiza convoaie de camioane, trenuri și barje pentru tranzitul prin zonă  G4Media.ro
  3. Daea caută soluții pentru restricționarea exporturilor de grâne ucrainene către România. Controalele la  STIRILEPROTV.RO
  4. Ministrul Agriculturii din Polonia vrea ca mai multe produse alimentare din Ucraina să fie interzise în UE  Digi24
  5. Polonia vrea ca mai multe produse alimentare din Ucraina să fie interzise în UE: lapte, carne de pasăre,  Observator
  6. Vedeți vizualizarea În detaliu în Știri Google
Головна » Bambilici în Coaliție în criza cerealelor. PSD cere iar suspendarea importurilor din Ucraina. PNL: Nu se… – Digi24

PSD a solicitat Guvernului să elaboreze un act normativ pentru suspendarea temporară a importurilor de cereale din Ucraina, ca soluție de rezervă în cazul în care măsurile promise de Comisia Europeană nu se vor concretiza „în timp util”, în timp ce reprezentanții PNL spun că măsurile radicale nu vor rezolva criza cerealelor.

„PSD solicită ca la nivelul Guvernului României să se elaboreze în regim de urgență un act normativ pentru suspendarea temporară a importurilor de cereale din Ucraina. În acest sens, ministrul Antreprenoriatului și Turismului, care gestionează politica de comerț a României, trebuie să colaboreze cu Ministerul Agriculturii pentru redactarea actului normativ, care să fie adoptat în cazul în care problema nu va fi soluționată în timp util la nivelul Comisiei Europene”, se arată într-un comunicat al PSD.

„PSD subliniază că această măsură ar fi putut fi discutată în cadrul întrevederii de miercuri a miniștrilor de comerț din UE cu vicepreședintele CE care gestionează acest domeniu, la care au participat și miniștrii agriculturii, dacă domnul Cadariu nu ar fi fugit de responsabilitatea pe care o are în domeniul comerțului exterior și nu ar fi lipsit de la întâlnire. PSD consideră că pentru rezolvarea problemelor generate de exporturile ucrainene este nevoie de o soluție comună, agreată la nivelul Uniunii Europene. În acest sens, PSD salută propunerea vice-președintelui Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, ca șefii guvernelor din cele cinci state afectate să adopte o poziție comună prin care să se activeze mecanismele europene speciale privind suspendarea acestor importuri. Dacă însă această poziție comună nu se va contura într-un interval rezonabil, situația României va deveni deosebit de gravă în contextul în care celelalte state din regiune au luat deja măsuri unilaterale pentru interzicerea importurilor din Ucraina. Prin urmare, Guvernul României va fi nevoit să adopte măsura suspendării importurilor până când Comisia Europeană va furniza un răspuns adecvat pentru rezolvarea acestei probleme”, au transmis social-democrații.

În comunicat se precizează faptul că dintre toate statele UE, România a sprijinit cel mai mult Ucraina în privința exporturilor de cereale.

„Peste jumătate din aceste exporturi, respectiv peste 14 milioane de tone, au traversat teritoriul țării noastre, iar România trebuie să mențină acest sprijin important, prin asigurarea culoarelor de tranzit pentru cerealele ucrainene către statele terțe”, se arată în document.

Ionuț Stroe: Românii pot fi ajutați cu măsuri inteligente, nu cu sloganuri

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, a comunicat într-un mesaj pe Facebook că fermierii români afectați de criza cerealelor vor primi sprijin european, iar acum nu este momentul să fie luate „soluții radicale”.

„Femierii români pot fi ajutați cu măsuri inteligente, nu cu sloganuri sau măsuri radicale. Peste 15 zile fermierii afectați de tranzitul cerealelor din Ucraina pot deja să depună actele pentru ajutorul de la Guvern, cei 20 de milioane de euro, din care jumătate sunt bani europeni și jumătate de la buget. Ca urmare a intervenției premierului la Bruxelles, banii sunt deja disponibili, pentru că am ales să dialogăm cu Comisia Europeană, în loc să ne auto-izolăm. În plus, va exista și un al doilea pachet de bani europeni pentru agricultori, dublu ca valoare, de 100 de milioane de euro – din care România va putea să obțină o sumă importantă”, a transmis Ionuț Stroe pe Facebook.

„Poziția guvernului și a PNL a fost una corectă: banii europeni se obțin prin abordări europene! Ministrul Daea trebuie să continue pe această linie a dialogului și pe strategia care a dat roade din partea României. Suntem în UE și trebuie să știm să beneficiem la maxim de solidaritatea pieței comune. Țările care au încercat să-și închidă granițele cu Ucraina și să acționeze singure, individual, vor pierde banii sau vor trebui să revină la o poziție comună, europeană. Orice formulă în care încercăm să ne auto-izolăm prin măsuri populiste, dar goale de conținut, este perdantă”, a mai scris Ionuț Stroe.

Editor : D.R.

Source: digi24.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *