CE: Pensiile militare trebuie reformate odată cu pensiile speciale. România trebuie să se încadreze în 9,4% din PIB pentru pensii – Digi24

  1. CE: Pensiile militare trebuie reformate odată cu pensiile speciale. România trebuie să se încadreze în 9,4% din PIB pentru pensii  Digi24
  2. Mesaj clar al Comisiei Europene pentru România: Plafonul de 9,4% face parte din măsura de reformă a pensiilor / Pensiile speciale le includ și pe cele militare  HotNews.ro
  3. Reforma pensiilor speciale va cuprinde și pe cele militare. Guvernul nu va putea depăși plafonul de 9,4%…  Adevărul
  4. Ciucă contrazice Comisia Europeană: Pensiile militare nu sunt speciale, sunt pe bază de contributivitate  Digi24
  5. Răsturnare de situație în cazul creșterii pensiilor! Toate măririle promise de Guvern sar în aer  Antena 3 CNN
  6. Vedeți vizualizarea În detaliu în Știri Google
Головна » CE: Pensiile militare trebuie reformate odată cu pensiile speciale. România trebuie să se încadreze în 9,4% din PIB pentru pensii – Digi24

Pensiile militare trebuie reformate, odată cu pensiile speciale, iar România trebuie să se încadreze în procentul de 9,4% din PIB, la capitolul pensii, de anul viitor, susține Comisia Europeană. Sunt date care dau peste cap toate calculele guvernului și contrazic toate declarațiile liderilor coaliției din ultima perioadă. Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș a declarat că o „bulversare a sistemului nostru de apărare națională nu cred că e potrivit”.

Marcel Boloș, ministrul investițiilor și proiectelor europene: „Să vedem cum vom reuși să manageriem discuția dintre Comisia Europeană și forma finală pe care o va avea actul normativ privind pensiile speciale. Este limpede că jalonul are termen până la finalul lunii decembrie. O formă a acestui act normativ va trebui să o avem pentru a începe discuțiile cu Comisia și a limpezi forma în care jalonul îl consideră închis. Dacă privim la situația actuală pe care o au toate statele membre, o bulversare a sistemului nostru de apărare națională nu cred că este potrivită”.

Planul Guvernului de a reforma pensiile speciale prevedea schimbări etapizate, pe o perioadă de 10 ani, şi presupuneau creşterea vârstei de pensionare, dar şi reducerea cuantumului pensiilor, în raport cu veniturile brute. Nicio pensie nu va fi mai mare decât salariul luat în mână, nu va mai fi permis să iei o pensie specială după doar câțiva ani de muncă într-un anumit domeniu, şi nu se va mai calcula pensia după media câtorva luni, mai bine plătite şi cu sporuri.

Militarii nu erau incluși în acest proiect, pentru că Banca Mondială a recomandat foarte clar, să nu intervină Guvernul la pensiile militare. BM spune că o propunere de scădere a benefiicilor ar putea declanșa un exod al cadrelor militare, într-un moment în care există o zonă de război aproape de România.

Procentul de 9,4% din PIB alocat pentru pensiile din România a fost stabilit după negocieri cu Comisia Europeană și se află printre reformele asumate de țara noastră pentru a putea accesa banii din PNRR.

„Noi am calculat că cheltuiala medie cu pensiile este de 8% din Produsul Intern Brut (PIB), la care se adaugă pensiile speciale, pe care noi nu le-am calculat, dar le-a calculat Comisia Europeană la 0,8-0,9% din PIB. Și așa aveam un total sub 9% din PIB. Și atunci am negociat cu Comisia Europeană să creștem la 9,4%”, declara la începutul anului fostul ministru al Fondurilor Europene Cristian Ghinea.

Ulterior, PSD a cerut renegocierea acestui procent, iar premierul Nicolae Ciucă a mers luna trecută la Bruxelles pentru a discuta cu președinta Comisiei Europene aceste aspecte. „Am convenit că e posibilă înlocuirea acestui indicator cu altul care să țină cont de studiul Băncii Mondiale și de un indicator de disciplină financiară”, spunea premierul după întâlnirea cu Ursula von der Leyen.

Editor : A.C.

Source: news.google.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *