Iohannis: E posibil ca decizia privind aderarea României la spaţiul Schengen să fie amânată – Mediafax

  1. Iohannis: E posibil ca decizia privind aderarea României la spaţiul Schengen să fie amânată  Mediafax
  2. Iohannis, despre aderarea la Schengen: Dacă nu reuşim până pe 8 decembrie să avem o certitudine, e…  Digi24
  3. Aderarea României la Schengen s-ar putea amâna cu „o lună sau două”. Iohannis: „Nu este util pentru absolut nimeni să forţăm un vot care poate nu este cel aşteptat”  HotNews.ro
  4. Iohannis: Există posibilitatea ca decizia aderării României la Schengen să fie amânată cu o lună sau două  Adevărul
  5. Klaus Iohannis, vizită oficială în Letonia. Președintele a fost primit la Castelul Riga de omologul său  Digi24
  6. Vedeți vizualizarea În detaliu în Știri Google
Головна » Iohannis: E posibil ca decizia privind aderarea României la spaţiul Schengen să fie amânată – Mediafax

„România e pregătită de 11 ani. Acest lucru a fost demonstrat acum 11 ani. Totuşi, anii au trecut şi am reluat cu insistenţă solicitările pentru a finaliza acest demers. Au existat în spaţiul european câteva solicitări care se refereau la noi. Una a fost să fie terminat, finalizat procesul MCV, lucru care s-a întâmplat ieri, când Comisia Europeană a decis că s-a terminat MCV, fiindcă România a a atins toate obiectivele. A doua chestiune a fost ridicată de mai multe voci – oare România mai e pregătită să adere la Schengen? A existat o misiune de evaluare la care au fost experţi. Au venit, au verificat şi au scris un raport nu pozitiv, ci foarte pozitiv. S-a dorit pe anumite sectoare încă o aprofundare a acestei verificări. Raportul este foarte pozitiv – îndeplinim toate, toate cerinţele”, spune Klaus Iohannis.

El a afirmat că, între timp, „au mai apărut politicieni care au probleme cu migraţia”.

„Românianu a fost, nu e şi nu va fi o ţară care generează migraţia sau permite migraţia necontrolatră. Am auzit şi eu că partea austriacă a venit cu nişte date care, după părerea noastră, trebuie să fie foarte atent verificate. Repet, prin România nu a existat, nu există şi nu va exista un flux migratoriu necontrolat. Noi ştim de unde vin migranţii şi pe unde trec şi în discuţii între experţi aceste lucruri vor fi explicate şi părţii austriece. Nu prin România vin aceşti migranţi. Ruta balcanică e problematică. Noi am luat toate măsurile. România nu e parte a rutei balcanice de migranţi. România are potenţial, are capacitatea de a veni în sprijinul austriecilor pentru a domoli acest flux”, adaugă şeful statului.

El precizează că ministrul de Interne, Lucian Bode, va merge la Viena „să aibă întâlniri tehnice, clare cu omologul de acolo”.

„Cred că s-a vehiculat prea repede termenul de 8 decembrie ca termen final. 8 decembrie este prima posibilitate când această chestiune poate fi discutată. Interesul meu, al nostru este ca atunci când se votează să avem un vot clar pentru accesul la Schengen. Nu e util să forţăm un vot care nu este, poate, cel aşteptat. Şansele României sunt relativ bune. Sunt state membre care mai au întrebări pentru noi, pentru sistemul Schengen… Sunt întrebări legitime şi noi suntem pregătiţi să dăm răspunsurile. (…) Este de dorit ca până la Consiliul JAI întrebările să primească răspuns. (…) Dacă din varii motive nu vom reuşi până pe 8 decembrie să avem o certitudine că lucrurile sunt clare, există posibilitatea ca această decizie să fie amânată cu o lună sau cu două luni până când toată lumea va fi convinsă că nu suntem o vulnerabilitate”, încheie şeful statului.

Iohannis se află într-o vizită oficială în Republica Letonia.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

Source: news.google.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *