Papa Francisc a vorbit despre lăcomie și război în predica sa de Crăciun: Unii au ajuns să-și consume și… – Digi24

  1. Papa Francisc a vorbit despre lăcomie și război în predica sa de Crăciun: Unii au ajuns să-și consume și…  Digi24
  2. Papa Francisc denunță „o lume înfometată de bani, putere și plăcere” în predica din ajunul Crăciunului  HotNews.ro
  3. Tema lăcomiei în discursul Papei de Crăciun. „Foamea lor de bogăție și putere…”  Adevărul
  4. Mesajul de Crăciun al Papei Francisc: Lumea e înfometată de pace. Domnul să lumineze mințile celor care…  Digi24
  5. Papa Francisc a condamnat ”războiul fără sens” din Ucraina în mesajul său de Crăciun  HotNews.ro
  6. Vedeți vizualizarea În detaliu în Știri Google
Головна » Papa Francisc a vorbit despre lăcomie și război în predica sa de Crăciun: Unii au ajuns să-și consume și… – Digi24

Nivelul de lăcomie şi foamea de putere este atât de mare încât unii vor „să-şi consume chiar şi vecinii”, a spus papa Francisc, sâmbătă, într-o aluzie aparentă la războiul din Ucraina şi la alte conflicte, relatează Reuters.

Papa Francisc, care sărbătoreşte al zecelea Crăciun al pontificatului său, a prezidat o slujbă solemnă în ajunul Crăciunului în Bazilica Sfântul Petru. A fost prima dată când au participat mii de credincioşi, după anii în care asistenţa a fost limitată din cauza Covid. Alte mii s-au aflat afară, în Piaţa Sfântul Petru, într-o noapte relativ caldă.

Aşa cum s-a întâmplat în ultimele luni, o afecţiune la genunchi l-a împiedicat pe suveranul pontif să stea în picioare perioade lungi de timp, astfel că a delegat un cardinal ca principal celebrant la altarul celei mai mari biserici din creştinătate.

Papa a stat la marginea altarului în cea mai mare parte a slujbei, iar predica sa s-a axat pe tema lăcomiei şi a consumului la diferite niveluri. El i-a îndemnat pe oameni să privească dincolo de consumerismul care a „împachetat” sărbătoarea, să îi redescopere sensul şi să îşi amintească de cei care suferă din cauza războiului şi a sărăciei.

„Bărbaţii şi femeile din lumea noastră, în foamea lor de bogăţie şi putere, îşi consumă chiar şi vecinii, fraţii şi surorile”, a spus el. „Câte războaie am văzut! Şi în câte locuri demnitatea şi libertatea umană sunt călcate în picioare şi astăzi!”.

De la începutul invaziei Rusiei în ţara vecină, în februarie, Francisc s-a pronunţat împotriva războiului la aproape fiecare eveniment public, cel puţin de două ori pe săptămână, denunţând ceea ce el a numit atrocităţi şi agresiune neprovocată. El nu a menţionat în mod special Ucraina sâmbătă seara.

„Ca întotdeauna, principalele victime ale acestei lăcomii umane sunt cei slabi şi vulnerabili”, a spus el, denunţând „o lume avidă de bani, putere şi plăcere…”. „Mă gândesc în special la copiii care sunt devoraţi de război, sărăcie şi nedreptate”, menţionând, de asemenea, „copiii nenăscuţi, săraci şi uitaţi”.

Făcând o paralelă între pruncul Iisus, născut într-o iesle, şi sărăcia din zilele noastre, Papa a spus: „În ieslea respingerii şi a disconfortului, Dumnezeu devine prezent. El vine acolo pentru că acolo vedem problema umanităţii noastre: indiferenţa cauzată de goana lacomă după posesie şi consum”.

La începutul acestei luni, Papa i-a îndemnat pe oameni să cheltuiască mai puţin pentru sărbătorile şi cadourile de Crăciun şi să trimită diferenţa ucrainenilor pentru a-i ajuta să treacă iarna.

Papa a împlinit, săptămâna trecută, 86 de ani şi, în afară de afecţiunea de la genunchi, pare să aibă o stare generală de sănătate bună.

Duminică, el va rosti binecuvântarea şi mesajul „Urbi et Orbi” (către oraş şi lume) de la balconul central al Bazilicii Sfântul Petru, în faţa a zeci de mii de oameni care se vor afla în piaţă.

Editor : Adrian Dumitru

Source: news.google.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *