Petrecere cu „șpriț și lăutari” în Trenul Regal, de 1 Decembrie. Casa Regală: „Este o blasfemie” – Digi24

  1. Petrecere cu „șpriț și lăutari” în Trenul Regal, de 1 Decembrie. Casa Regală: „Este o blasfemie”  Digi24
  2. Petrecere cu lăutari în trenul regal. Se cere intervenţia ministrului Transporturilor  Mediafax
  3. Alexandru Muraru îi cere lui Sorin Grindeanu ca Trenul Regal să nu fie închiriat unui eveniment privat: ”Petrecerile lăutărești pentru 1 Decembrie, în Trenul Regal, intolerabile”  G4Media.ro
  4. ‘O blasfemie’. Trenul regal al României, închiriat pentru o petrecere cu ‘şpriţ şi lăutari’ de 1 Decembrie  Bihoreanul
  5. Reacția Casei Regale când a aflat că în Trenul Regal se va ține o petrecere cu lăutari, de 1 decembr  Antena 3 CNN
  6. Vedeți vizualizarea În detaliu în Știri Google
Головна » Petrecere cu „șpriț și lăutari” în Trenul Regal, de 1 Decembrie. Casa Regală: „Este o blasfemie” – Digi24

De 1 Decembrie, Trenul Regal, un simbol istoric, va găzdui o petrecere cu „șpriț și lăutari” pentru care 80 de persoane au plătit în total 40.000 de euro. Anunțul privind evenimentul nu a fost deloc pe placul Casei Regale, care a transmis că „istoria României nu poate fi închiriată”, iar petrecerea „este o blasfemie”. Totodată, deputatul PNL Alexandru Muraru a transmis sâmbătă că „petrecerile lăutărești de 1 Decembrie” care vor avea loc în Trenul Regal „sunt intolerabile” și i-a cerut lui Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, să oprească acest eveniment.

Trenul regal a fost închiriat pentru o petrecere numită „Spriț și lăutari”, chiar de 1 Decembrie. Un bilet a costat 500 de euro și în pachet a intrat o călătorie cu trenul București – Sinaia și retur, o degustare de vinuri, mâncare și muzică lăutărească.

Toate cele 80 de bilete pentru acest eveniment au fost deja vândute.

Potrivit paginii de promovare a evenimentului, „De ziua națională a României, petrecem la rang de artă. O incursiune în timp cu trenul regal, pe ruta București-Sinaia, ce va aminti de zaiafeturile de odinioară”.

Pe afiş apar inclusiv regele Ferdinand şi regina Maria.

Trenul regal a fost închiriat pentru o petrecere numită „Spriț și lăutari”, chiar de 1 Decembrie. Foto: Facebook

Casa Regală: Este o blasfemie

Decizia de a face petrecere cu lăutari în Trenul Regal a deranjat Casa Regală.

”Cu Trenul Regal au călătorit patru generații ale familiei regale. Începând cu 2008, au fost 14 călătorii care au avut legătură cu familia regală. Trenul a condus pe Regele Mihai I și pe Regina-mamă Elena în exil, în zilele de 3-6 ianuarie 1948.

Același tren l-a condus pe ultimul drum pe Regele Mihai la 15 decembrie 2017. Ceea ce se întâmplă acum, o călătorie în scop comercial, reprezintă aproape o blasfemie. Trenul Regal îl considerăm un loc sacru, după ce l-a condus pe Regele Mihai pe ultimul drum”, a reacționat directorul Administrației Proprietăților Regale, Ion Tucă.

Alexandru Muraru îi cere lui Sorin Grindeanu ca Trenul Regal să nu fie închiriat pentru o astfel de petrecere

Deputatul PNL Iași, Alexandru Muraru, care este și consilierul premierului pe probleme de xenofobie și antisemitism, a transmis, printr-un mesaj publicat sâmbătă, pe Facebook, că „petrecerile lăutărești de 1 Decembrie” care vor avea loc în Trenul Regal „sunt intolerabile și trebuie stopate”.

Muraru a mai spus că a aflat „cu multă îngrijorare” informația potrivit căreia trenul regal care l-a condus pe Regele Mihai pe ultimul drum, la Curtea de Argeş, urmează să găzduiască, cu girul Societății Feroviare de Turism SA, o petrecere cu „muzică lăutărească și brânzeturi fine”, pentru un eveniment privat.

Acesta îi cere public lui Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, să oprească „ofensa adusă memoriei acestui simbol național al istoriei”.

„Atingerea adusă valorilor istorice prin închirierea Trenului Regal de către o companie care intenționează să organizeze în vagoanele regale petreceri lăutărești pentru 1 Decembrie este intolerabilă și trebuie stopată imediat. Am primit cu multă îngrijorare informația potrivit căreia trenul regal care l-a condus pe Regele Mihai pe ultimul drum, la Curtea de Argeş, urmează să găzduiască, cu girul Societății Feroviare de Turism SA, o petrecere cu “muzică lăutărească și brânzeturi fine”, pentru un eveniment privat.

Casa Regală și opinia publică dezaprobă vehement acest tip de manifestare în trenul în care patru generații ale Familiei Regale au trăit momente istorice.

Din acest motiv, îi solicit public ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, să intervină urgent și să oprească iminenta ofensă adusă memoriei acestui simbol național al istoriei noastre. Organizarea de petreceri cu taraf și muzică lăutărească în Trenul Regal este inacceptabilă într-o societate românească care manifestă un deosebit respect pentru valorile promovate de Familia Regală.

Garanțiile date de către organizatorii petrecerii lăutărești, tocmai în anul centenarului încoronării a celui care a comandat trenul, Rege Ferdinand I, nu au nicio valoare, având obligația morală să renunțe la acest demers și apoi să ceară scuze publice pentru tentativa de închiriere a istoriei pentru petreceri lăutărești.
Ministrul Transporurilor trebuie să înțeleagă faptul că lipsa de reacție într-o asemenea situație înseamnă lipsa de respect pentru Casa Regală și opinia publică generală, lăsând să genereze un precedent periculos pentru simbolistica istorică și identitatea regală”, a scris Alexandru Muraru, sâmbătă, pe Facebook.

Editor : I.C

Source: news.google.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *