Putin anunță că Moscova a convenit cu Belarus să amplaseze arme nucleare acolo – HotNews.ro

  1. Putin anunță că Moscova a convenit cu Belarus să amplaseze arme nucleare acolo  HotNews.ro
  2. Rusia își mută din armele nucleare tactice în Belarus, anunță Vladimir Putin  Digi24
  3. Putin, înțelegere cu Belarusul pentru staționarea de arme nucleare tactice pe teritoriul acestei ţări  G4Media.ro
  4. Putin anunță că Rusia a convenit cu Belarusul că va staţiona arme nucleare tactice pe teritoriul acestei  STIRILEPROTV.RO
  5. Putin mută arme nucleare în Belarus până la vară  Adevărul
  6. Vedeți vizualizarea În detaliu în Știri Google
Головна » Putin anunță că Moscova a convenit cu Belarus să amplaseze arme nucleare acolo – HotNews.ro

Rusia a încheiat un acord cu țara vecină Belarus pentru a amplasa pe teritoriul acesteia arme nucleare tactice, a declarat sâmbătă președintele rus Vladimir Putin, potrivit agenției oficiale de presă Tass, relatează Reuters.

Vladimir PutinFoto: Dmitry Astakhov / AFP / Profimedia Images

O astfel de mișcare nu ar încălca acordurile de neproliferare nucleară, a susținut Putin, afirmând că și Statele Unite au desfăşurat arme nucleare pe teritoriul unor aliaţi europeni.

Amintim că Vladimir Putin a anunțat luna trecută că Rusia își suspendă participarea la tratatul „New START”, ultimul acord care era în vigoare între Moscova și Washington și care limitează arsenalele nucleare ale celor două țări.

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a ridicat de mult timp problema staţionării de arme nucleare tactice în Belarus, care se învecinează cu Polonia, a menționat Putin.

„Nu este nimic neobișnuit aici: în primul rând, Statele Unite fac acest lucru de decenii. Și-au desfășurat de multă vreme armele nucleare tactice pe teritoriul aliaților lor”, a spus Putin.

„Am convenit cu Lukaşenko că vom amplasa arme nucleare tactice în Belarus, fără a încălca regimul de neproliferare”, ar fi declarat Putin, citat de agenția Tass.

Potrivit lui Putin, Rusia urmează să finalizeze construcția unei instalații de stocare a armelor nucleare tactice în Belarus până la 1 iulie, liderul de la Kremlin subliniind totodată că Moscova nu va transfera de fapt controlul acestor arme către Minsk.

„Începând din 3 aprilie, vom începe să antrenăm echipaje. Şi la 1 iulie vom termina construcţia unui siloz special pentru armele nucleare tactice pe teritoriul Belarusului”, a afirmat el, potrivit AFP.

Rusia are staţionate deja în Belarus 10 avioane capabile să poarte arme nucleare tactice, a menţionat Putin.

De ce a luat Putin această decizie?

Vladimir Putin a afirmat că decizia Moscovei a fost motivată de voinţa Londrei de a trimite Ucrainei muniţii cu uraniu sărăcit.

Liderul de la Kremlin a avertizat că Rusia ar putea recurge la rândul său la acest tip de obuze dacă Ucraina va primi astfel de muniţii.

„Rusia, desigur, are cu ce să răspundă. Noi avem, fără a exagera, sute de mii de obuze de acest fel. Nu le utilizăm deocamdată”, a susținut preşedintele rus.

___

Source: hotnews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *