Război în Ucraina, ziua 339. Ursula von der Leyen: Suntem alături de Ucraina, fără niciun fel de… – Antena 3 CNN

  1. Război în Ucraina, ziua 339. Ursula von der Leyen: Suntem alături de Ucraina, fără niciun fel de…  Antena 3 CNN
  2. Ursula von der Leyen: Suntem alături de Ucraina, fără niciun fel de „dacă” sau „dar”  Mediafax
  3. Vedeți vizualizarea În detaliu în Știri Google
Головна » Război în Ucraina, ziua 339. Ursula von der Leyen: Suntem alături de Ucraina, fără niciun fel de… – Antena 3 CNN

Război în Ucraina, ziua 339. Cancelarul german Olaf Scholz i-a îndemnat pe conaționalii săi să aibă încredere în decizia Guvernului său de a furniza tancuri Leopard 2 Ucrainei.

Cele mai importante evenimente din ultimele ore:

  • Olaf Scholz își apără decizia de a livra tancuri Leopard 2 Ucrainei
  • Ursula von der Leyen: Suntem alături de Ucraina, fără niciun fel de „dacă” sau „dar”
  • Emmanuel Macron anunță că va continua „să discute cu Rusia”
  • Lupte înverşunate pentru controlul Vugledar, în estul Ucrainei
  • Ucraina a respins 13 atacuri ruseşti în Doneţk şi Luhansk
  • Ucraina are nevoie de asistenţă financiară suplimentară în valoare de 17 miliarde de dolari
  • Belgia anunţă asistenţă militară suplimentară pentru Ucraina
  • Rusia a decis expulzarea ambasadorului Letoniei, pe fondul tensiunilor cu ţările baltice
  • Ministerul rus al Apărării a recunoscut că a efectuat „atacuri masive cu rachete” asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, însă a susținut că a făcut acest lucru pentru a opri furnizarea de arme occidentale. 

UPDATE 16:00 Cancelarul german Olaf Scholz i-a îndemnat sâmbătă pe conaționalii săi să aibă încredere în decizia Guvernului său de a furniza tancuri Leopard 2 Ucrainei.

Scholz a recunoscut că mulţi cetăţeni germani sunt „foarte îngrijoraţi” de posibilitatea apropierii războiului de granițele țării lor.

„Aveţi încredere în guvern! Credeţi-mă şi pe mine! Luăm decizii care întotdeauna sunt examinate şi coordonate la nivel internaţional”, a subliniat cancelarul german înaninte de a pleca într-un turneu diplomatic în America Latină.

Scholz a menționat că guvernul său s-a ghidat după trei linii principale după lansarea invaziei ruse în Ucraina, și anume să facă „orice este necesar” pentru a sprijini țara agresată, să evite o escaladare – întrucât „nu poate exista război între Rusia şi NATO” – şi, în cele din urmă, să acţioneze în coordonare cu aliaţii Germaniei, în special cu Statele Unite.

Livrarea tancurilor de luptă Leopard 2, care urmează obuzierelor, sistemelor de apărare antiaeriană şi blindatelor uşoare, se conformează acestor trei principii, a dat asigurări el.

„Obiectivul nostru este clar: Rusia nu poate să schimbe graniţele prin forţă şi să iasă basma curată”, a subliniat Scholz.

„Vă promit că ţinem cont întotdeauna de securitatea Germaniei”, a insistat cancelarul german.

UPDATE 14:00 Înaintea summitului UE-Ucraina de săptămâna viitoare, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, că Ucraina beneficiază de sprijinul necondiționat al blocului comunitar și că țara aflată acum în război trebuie să învingă atacurile rusești pentru a apăra valorile europene.

„Suntem alături de Ucraina, fără niciun fel de „dacă” sau „dar””, a declarat von der Leyen într-un discurs susținut sâmbătă la un eveniment al partidului său, CDU (creștin-democrat), la Duesseldorf, în Germania.

Ucraina „luptă pentru valorile noastre comune, luptă pentru respectarea dreptului internațional și pentru principiile democrației și de aceea Ucraina trebuie să câștige acest război”, a spus ea.

Von der Leyen și colegii săi comisari europeni intenționează să organizeze un summit UE-Ucraina pe 3 februarie.

UPDATE 12:00 Preşedintele francez Emmanuel Macron a afirmat vineri că va continua „să discute cu Rusia”, în ciuda criticilor, şi a lansat un apel Chinei să se pronunţe împotriva „războiului imperialist” din Ucraina, scrie AFP.

„Toate ţările noastre trebuie să respecte o poziţie comună, aceea a respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale (…) oricare ar fi prieteniile, alianţele pe care le putem nutri”, a declarat preşedintele Franţei în cursul unei recepţii la Palatul Elysée cu ocazia Anului Nou din calendarul lunar, scrie Agerpres.

„Alteori unii au putut să-mi reproşeze că vorbesc cu Rusia, dar voi continua să vorbesc cu Rusia”, a adăugat Emmanuel Macron, unul dintre rarii şefi de stat occidentali care au păstrat contactul cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, după ce Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie 2022.  

UPDATE 10:30 Trupele ucrainene sunt angajate într-o confruntare „feroce” cu forţele ruse care încearcă să preia controlul asupra localităţii Vugledar, în sud-vestul Doneţkului (estul Ucrainei), unde luptele s-au intensificat în ultimele zile, relatează France Presse. 

 „În curând, Vugledar ar putea deveni un nou succes foarte important pentru noi”, a declarat vineri Denis Puşilin, şeful regiunii Doneţk numit de Moscova, scrie Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene pentru sectorul de est, Serghii Cerevatîi, a confirmat „lupte feroce”, asigurând totodată că ruşii au fost respinşi.

 La 150 km de Bahmut, acest oraş minier care avea 15.000 de locuitori înaintea invaziei ruse, confruntări „serioase, brutale” au loc şi trupele ruse s-au „implantat în sud-estul şi estul localităţii”, a afirmat un responsabil al autorităţilor proruse din regiunea Doneţk, Ian Gagin. 

„Inamicul caută de fapt să repurteze un succes în acest sector, dar nu reuşeşte să-l obţină datorită eforturilor forţelor de apărare ale Ucrainei”, afirmase Cerevatîi la televiziune.

„Inamicul exagerează şi reuşita sa este un eufemism”, a continuat el, concluzionând: „În faţa pierderilor sale, inamicul dă înapoi”.

 „Încercuirea şi eliberarea în viitor” a acestei localităţi vor permite „schimbarea raportului de forţe pe front”, deschizând calea unei ofensive spre Pokrovsk şi Kurakova, localităţi situate mai în nord, susţine şeful separatiştilor din Doneţk, Denis Puşilin. 

Ucraina a anunţat în această săptămână că soldaţii ruşi, în superioritate numerică, îşi intensificaseră atacurile în est, în special la Vugledar şi Bahmut, ultima localitate fiind ţinta lor de mai multe luni. 

UPDATE 09:45 – Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei a raportat că armata ucraineană a respins 13 atacuri ruseşti în Doneţk şi Luhansk.

Purtătorul de cuvânt al Comandamentului Militar de Est al Ucrainei, Serhiy Cherevaty, a raportat că „luptele aprige” au continuat în jurul Vuhledar, dar forţele ucrainene au reuşit să-i împiedice pe ruşi să realizeze orice progres.

„Inamicul încearcă într-adevăr să obţină un succes intermediar acolo, dar datorită eforturilor apărătorilor noştri, ei nu reuşesc”, a declarat Cherevaty.

În ciuda bombardamentelor puternice, forţele ucrainene îşi menţin apărarea în timp ce contraatacau, aşa că ruşii au suferit pierderi grele, a subliniat Cherevaty. 

Conform ultimelor rapoarte, Ucraina a ucis 109 de militari ruşi şi a rănit 188 în ultima zi.

–––––––-

Stefano Sannino, secretar general al Serviciului European de Acţiune Externă (EEAS), a jusificat deciziile Statelor Unite şi Germaniei de a furniza Ucrainei tancuri occidentale avansate şi a criticat atitudinea preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, care pare să schimbe linia politică privind conflictul împotriva Ucrainei.

Vladimir Putin „a trecut de la conceptul operaţiunii speciale la un concept al unui război cu NATO şi Occidentul”, a declarat Stefano Sannino, într-o conferinţă de presă organizată în Japonia, în cadrul unui turneu în zona Asia-Pacific, informează agenţia The Associated Press.

Stefano Sannino susţine că furnizarea de tancuri ultramoderne de către Statele Unite şi Germania are rolul de a-i ajuta pe ucraineni să se apere mai eficient, nu de a-i transforma în agresori. „Cred că cele mai recente acţiuni în privinţa livrărilor de armament sunt o evoluţie a situaţiei şi a faptului că Rusia a început să mute războiul într-o etapă diferită”, a afirmat Stefano Sannino, notând că armata rusă comite „atacuri generalizate” asupra civililor şi oraşelor, nu asupra obiectivelor militare.

Uniunea Europeană nu aduce războiul într-o nouă etapă, ci „doar oferă posibilitatea salvării de vieţi”, „permiţându-le ucrainenilor să se apere de aceste atacuri barbare”, a insistat Sannino.

Rusia a acuzat, joi, naţiunile occidentale de implicare directă în războiul din Ucraina, în contextul deciziei privind transferul de tancuri avansate. „Există constant declaraţii din capitalele europene şi de la Washington că trimiterea diverselor sisteme de armament în Ucraina, inclusiv tancuri, nu înseamnă în niciun fel implicarea acestor ţări sau a Alianţei în ostilităţile din Ucraina. Noi, în mod categoric, nu suntem de acord cu această poziţie şi, la Moscova, orice face Alianţa şi capitalele menţionate este considerată o implicare directă în conflict. Vedem că acest lucru se intensifică”, a afirmat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei.

Război în Ucraina, 27 ianuarie | Rusia recunoaște că a lovit infrastructura energetică a Ucrainei, dar a făcut asta cu un motiv

Război în Ucraina, 26 ianuarie | Joe Biden ia în calcul să marcheze un an de război al Rusiei în Ucraina printr-o vizită în Europa

Război în Ucraina, 25 ianuarie | SUA trimit în Ucraina 31 de tancuri M1 Abrams | Decizia, oficializată după ce Germania a anunțat că trimite Kievului tancuri Leopard 2

Război în Ucraina, 24 ianuarie | Germania va trimite un număr redus de tancuri Leopard în Ucraina

Război în Ucraina, 23 ianuarie | Rusia susţine că Occidentul a blocat negocierile cu Ucraina

Source: news.google.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *