Războiul din Ucraina, ziua 309. Ploaie de rachete în Kiev şi în Herson: peste 120! / Lvov, cel mai mare – Mediafax

  1. Războiul din Ucraina, ziua 309. Ploaie de rachete în Kiev şi în Herson: peste 120! / Lvov, cel mai mare  Mediafax
  2. LIVE Război în Ucraina, ziua 309: Rusia a lansat un nou val de rachete asupra Ucrainei / Explozii la Kiev / Rusia respinge „formula de pace” a lui Zelenski / Moscova intensifică bombardamentele asupra Hersonul  HotNews.ro
  3. LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 309 | Peste 120 de rachete de pe mare şi din aer, lansate de ruşi…  Libertatea
  4. Războiul din Ucraina, ziua 309. Ploaie de rachete în Kiev şi în Herson: peste 120! / Lvov, cel mai mare o  Mediafax
  5. LIVE TEXT | Război în Ucraina. Un nou atac masiv cu rachete al Rusiei. Câți bani a cheltuit Occidentul cu…  Adevărul
  6. Vedeți vizualizarea În detaliu în Știri Google
Головна » Războiul din Ucraina, ziua 309. Ploaie de rachete în Kiev şi în Herson: peste 120! / Lvov, cel mai mare – Mediafax

UPDATE 15:00 Momentul în care ucrainenii au interceptat o rachetă rusească deasupra Kievului

Astăzi, „peste 120 de rachete” au fost lansate împotriva Ucrainei de către Rusia, pentru „distrugerea infrastructurii critice şi uciderea civililor în masă”, a afirmat consilierul preşedintelui ucrainean Volodimir Zelensky, Mihailo Podoliak. Capitala Kiev a fost, de asemenea, vizată. Apărarea antiaeriană ucraineană a intrat în acţiune. Aici, momentul în care o rachetă rusească este interceptată de sistemele de apărare ale Kievului.

UPDATE 14:00 Putin şi Xi vor vorbi prin videoconferinţă mâine

Preşedintele rus Vladimir Putin şi preşedintele chinez Xi Jinping vor purta mâine discuţii pe „cele mai fierbinţi probleme regionale”, a informat purtătorul de cuvânt al purtătorului de cuvânt, Dmitri Peskov. „Pregătim o comunicare între preşedintele Putin şi preşedintele Xi, care va avea loc mâine dimineaţă, ora Moscovei. Va fi prin videoconferinţă, există o legătură închisă între cei doi şefi de stat”, a explicat el. Potrivit lui Peskov, prima parte a conversaţiei va fi publică, apoi conversaţia va continua cu uşile închise. Şefii de stat vor discuta despre relaţiile bilaterale ruso-chineze.

UPDATE 13:40 Habeck: Invazia rusă se va încheia cu înfrângere militară

Invazia rusă a Ucrainei se va încheia cu înfrângere militară. „Preşedintele rus Vladimir Putin pierde acest război pe câmpul de luptă”, pentru că armata ucraineană primeşte arme din Europa, NATO şi Statele Unite şi le foloseşte cu pricepere şi strategic, cu inteligenţă şi eroism”, a declarat ministrul german al Economiei şi vicecancelar, Robert Habeck. „Nimeni nu şi-ar fi putut imagina că 2022 se va încheia aşa”, a spus el într-un interviu acordat Dpa. „Susţin faptul că Germania, împreună cu aliaţii, sprijină Ucraina pentru ca aceasta să poată câştiga războiul”, a adăugat el.

UPDATE 13:20 Kiev, 54 doborâte din 69 de rachete lansate astăzi de ruşi

Apărarea aeriană ucraineană a doborât 54 din cele 69 de rachete de croazieră lansate în această dimineaţă de armata rusă, a spus comandantul şef ucrainean Valeri Zaluzhnîi, raportat de Ukrainska Pravda. „În această dimineaţă, agresorul a lansat rachete de croazieră aeriene şi maritime, rachete ghidate antiaeriene pentru sistemul de apărare aeriană S-300 la infrastructura energetică a ţării noastre”, adaugă Zaluzhnîi.

UPDATE 13:00 Apărarea antiaeriană rusă a fost activată la 500 km de graniţă

Apărarea aeriană a fost activată în cartierul rus Engels, în regiunea Saratov, la sute de km de graniţa cu Ucraina şi un „obiect neidentificat a fost distrus”, a raportat de guvernatorul Roman Busargin, precizând că „nu există nicio ameninţare la adresa siguranţei locuitorilor”. Săptămâna trecută, o dronă ucraineană a vizat o bază aeriană din zona Engels, la aproximativ 500 km de graniţă: atacul şi a fost dejucat, dar fragmente din drona distrusă au omorât trei soldaţi ruşi.

UPDATE 12:40 Moscova: Ideea Kievului privind summitul pentru pace e „nerealistă”

„Kievul a sugerat încă o iniţiativă nerealistă cu privire la un „summit pentru pace” al ONU. Este o campanie de relaţii publice de inspiraţie americană, menită să prezinte Kievul drept un „făcător de pace” gata să caute o soluţie politică la criza ucraineană”, a comentat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, în briefingul cu presa.

UPDATE 12:00 40% dintre cetăţenii capitalei sunt fără curent electric

40% dintre locuitorii Kievului sunt fără electricitate după atacul cu rachetă, a declarat primarul Kievului, Vitali Klitschko, oferind o actualizare a situaţiei pe Telegram. „Inginerii energetici lucrează în prezent pentru a restabili puterea”, explică el.

UPDATE 11:00 90% din oraşul Lvov fără electricitate, după noul bombardament rusesc

Lvov, cel mai mare oraş din vestul Ucrainei, a rămas fără electricitate în proporţie de 90%, după bombardarea de către Rusia a infrastructurii energetice a Ucrainei, în mijlocul iernii şi cu doar câteva zile înainte de noul an. „90% din oraş este fără electricitate, tramvaiele şi troleibuzele nu mai circulă în oraş şi pot fi întreruperi de apă”, a declarat primarul din Lviv, Andrii Sadovi, la Telegram.

UPDATE 10:30 Consilierul lui Zelenski: peste 120 de rachete trase

Astăzi, „peste 120 de rachete” au fost lansate împotriva Ucrainei de către Rusia pentru „distrugerea infrastructurii critice şi uciderea civililor în masă”, afirmă consilierul preşedintelui ucrainean Volodimir Zelensky, Mihailo Podoliak, prin intermediul reţelelor de socializare, relatează CNN pe site-ul său. Sirenele de alarmă au sunat în toată ţara în această dimineaţă, iar sistemele de apărare aeriană au fost activate la Kiev, Harkov, Mikolaiv, Jitomir şi Poltava, printre altele.

UPDATE 10:00 Rachete ruseşti la Lvov, Harkov, Odesa: oraşe în pană

Explozii sunt raportate de guvernatori şi primari, precum şi la Kiev şi la Lvov (în vestul Ucrainei), care este departe de linia frontului, la Harkov, (în est), Odesa (în sud), Sumî (în nord-est). Agenţiile ucrainene informează despre acest lucru. Au fost anunţate întreruperi de curent în regiunile Odesa, Dnipropetrovsk şi Krivoi Rog. Consilierul prezidenţial Mihailo Podoliak a scris pe Twitter că peste 120 de rachete au fost lansate în Ucraina în această dimineaţă din Rusia: „Peste 120 de rachete lansate de „lumea rusă rea”, pentru a distruge infrastructura critică şi a ucide civili în masă”.

UPDATE 09:30 Ploaie de rachete la Kiev şi la Herson: Apărarea antiaeriană activă

„După un atac nocturn cu drone, Rusia a atacat masiv Ucraina cu rachete de croazieră din mare şi din aer din diferite direcţii, dar tunurile antiaeriene ucrainene au funcţionat”, transmite comandamentul Forţelor Aeriene ale armatei ucrainene, care a invitat cetăţenii să caute adăpost. În ultimele ore, au fost semnalate atacuri, printre alte zone, la Kiev, Jitomir, Odesa şi, de asemenea, Herson, oraşul recent recuperat de la ucraineni.

UPDATE 09:00 Explozii la Kiev

La Kiev sunt raportare explozii. Sistemul de apărare aeriană este în acţiune. O alertă care implică întreaga ţară este în desfăşurare.

UPDATE 08:00 Lavrov: nu avem dialog în „formula păcii” propusă de Zelenski

Rusia nu va vorbi cu nimeni pe baza „formularii de pace” propusă de liderul ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov, într-un interviu acordat RIA Novosti, adăugând că Kievul nu este pregătit pentru dialog. „Este evident că Kievul nu este pregătit pentru dialog. Propunând tot felul de idei şi „formule de pace”, Zelenski hrăneşte iluzia de a obţine, cu ajutorul Occidentului, retragerea trupelor noastre de pe teritoriul rusesc al regiunilor Donbass, Crimeea, Zaporojie şi Herson, plata daunelor de către Rusia, admiterea vinovăţiei în instanţele internaţionale etc. Cu siguranţă, nu vom vorbi cu nimeni în aceşti termeni”, a spus Lavrov.

UPDATE 07:30 Serviciile ucrainene: războiul este într-o fază moartă

Şeful agenţiei de informaţii militare a Ucrainei, Kirilo Budanov, a făcut o afirmaţie similară cu ceea ce a avut de spus Institutul pentru Studierea Războiului despre Bahmut, deşi a extins-o la întreaga ţară. Budanov spune că luptele din Ucraina sunt în impas, deoarece nici Ucraina, nici Rusia nu sunt capabile să facă progrese semnificative. „Situaţia este blocată… Nu se mişcă”, a declarat Budanov, într-un interviu. El a spus că Rusia se află într-un impas, dar că Ucraina „nu poate să-i învingă în toate direcţiile în mod cuprinzător”, în timp ce aşteaptă arme.

UPDATE 07:20 Consilierul lui Zelenski: după moartea lui Putin va fi mai rău

„Oamenii noştri cred că moartea lui (preşedintele rus Vladimir) Putin este sfârşitul tuturor. Absolut nu? Va fi mai rău decât cu Putin”. Acest lucru a declarat consilierul preşedintelui ucrainean, Oleksij Arestovich. Potrivit acestuia, conform Latynina TV (canalul de youtube al adversarei ruse Iulija Latynina), după posibila moarte a liderului Kremlinului, ar urma să mai existe un război cu Rusia.

UPDAET 07:00 Zelenski: Au fost luni groaznice, dar nu ne-am pierdut umanitatea

„Nu ne-am pierdut umanitatea, chiar dacă am trecut prin luni groaznice. Şi nu o vom pierde, chiar dacă ne aşteaptă un an dificil. Vom obţine victoria. Şi chiar trebuie să o facem împreună”, a comentat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în discursul său video de aseară. 

UPDATE 06:00 Primarul Harkov: Oraşul nostru este din nou atacat

Primarul din Harkov, Ihor Terekhov, a declarat că oraşul a fost atacat de ruşi de două ori. Nu au fost raportate victime.

UPDATE 00:00 Zelenski: războiul a întărit unitatea Europei

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în discursul său anual în parlamentul ucrainean, a susţinut că războiul purtat de Rusia împotriva ţării sale a întărit unitatea Europei şi că „nimeni din Occident nu se teme şi nu se va teme niciodată de Rusia”. „Ucraina a aderat la Uniunea Europeană. Am văzut că este posibil”, a spus Zelenski din camera Parlamentului. „Şi acum Europa se protejează. Europa depăşeşte crizele. Şi asta în ciuda resurselor enorme aruncate de Rusia pentru a ne distruge continentul. Pentru prima dată în istorie, unele ţări europene au reconsiderat ideea de a rămâne neutre şi rezistă agresiunii împreună cu noi, împreună cu Ucraina”, a adăugat el.

23.21 – Zelenski: Până în prezent au fost eliberate peste 1.800 de oraşe şi sate

Ucraina a reuşit să elibereze peste 1.800 de oraşe şi sate de ocupanţii ruşi. Zelenski a spus acest lucru în discursul său anual adresat Radei Supreme (Parlamentul). Adăugând: „Mulţumesc tuturor statelor care ne ajută să depăşim tirania rusă chiar pe câmpul de luptă”, după cum a scris Ukrinform. „Soldaţii ucraineni i-au alungat pe invadatori din Kiev şi acesta a fost primul punct de cotitură în războiul pe scară largă, a arătat puterea rezistenţei noastre”, a spus din nou preşedintele ucrainean, amintind că soldaţii au eliberat Insula Şerpilor.

UPDATE 07:00 SUA: Rusia este blocată la Bahmut

Analiştii de la Institutul SUA pentru Studierea Războiului cred că Rusia a ajuns într-un impas în Bahmut. 

UPDATE 06:00 Avertisment de atacuri aeriene la Kiev

În jurul orei 6:00, joi, 29 decembrie, au sunat alarme de raid aerian în capitala ucraineană Kiev, precum şi în regiunile sudice Herson şi Mikolaiv şi în regiunea de vest a Zitomir. „A fost anunţată o alertă aeriană în capitală! Vă rog să mergeţi la adăpost!” a publicat pe Telegram administraţia militară a oraşului Kiev. Până acum, nu au existat atacuri confirmate.

Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat miercuri că este convins că Moscova îşi va atinge obiectivele în Ucraina datorită „răbdării” şi „perseverenţei”.

„Sunt convins că, datorită perseverenţei, răbdării şi determinării noastre, vom apăra obiectivele nobile care sunt vitale pentru poporul şi ţara noastră”, a declarat Serghei Lavrov, şeful diplomaţiei ruse, într-un interviu difuzat miercuri la televiziunea naţională.

El a reiterat poziţia Moscovei potrivit căreia, pentru ca discuţiile să fie reluate, Kievul ar trebui să recunoască anexarea de către Rusia a patru regiuni ucrainene.

„Prioritatea noastră absolută sunt patru noi regiuni ruseşti”, a spus Lavrov. „Acestea ar trebui să devină libere de ameninţarea nazismului cu care se confruntă de mulţi ani”.

Ştirea iniţială

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat miercuri, în discursul său anual în faţa Parlamentului ucrainean, că războiul pe care Rusia îl poartă împotriva ţării sale a întărit unitatea Europei şi că „nimeni din Occident nu se teme şi nu se va teme vreodată de Rusia”.

„Ucraina a fost cea care a unit Uniunea Europeană. S-a dovedit că este posibil”, a declarat Zelenski de la tribuna parlamentului.

„Iar acum Europa se protejează singură. Europa depăşeşte crizele. Şi asta în ciuda resurselor enorme aruncate de Rusia pentru a ne distruge continentul. Pentru prima dată în istorie, unele ţări europene au reconsiderat noţiunea de a rămâne neutre şi se opun agresiunii împreună cu noi, împreună cu Ucraina”, a adăugat el. „Am ajutat Europa şi cea mai mare parte a lumii să simtă că a fi neutru acum este, îmi pare rău, dar este imoral”, a declarat Zelenski.

Zelenski le-a mulţumit militarilor ucraineni, numindu-i „eroi” şi a spus că armele puternice pe care le-a primit Ucraina i-au consolidat avantajul.

De asemenea, Zelenski i-a mulţumit lui Biden, ambelor partide din Congres „şi fiecărei familii americane pentru sprijinul istoric acordat Ucrainei, pentru sprijinul acordat cetăţenilor noştri”. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].

Source: news.google.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *