Rușii au tras 4.700 de rachete asupra orașelor ucrainene. SUA anunță că vor sprijini Kievul „atât timp cât… – Digi24

  1. Rușii au tras 4.700 de rachete asupra orașelor ucrainene. SUA anunță că vor sprijini Kievul „atât timp cât…  Digi24
  2. LIVE Ziua 271 de război: Aproape 400 de rachete rusești au căzut într-o singură zi în estul Ucrainei (Zelenski)  G4Media.ro
  3. Zelenski: Anul acesta, mulţi oameni din lume au văzut cât de importantă este contribuţia ucrainenilor la securitatea alimentară globală  HotNews.ro
  4. Zelenski vrea doar „o pace durabilă”: „Nu poate fi decât rezultatul nimicirii capacității agresive a  STIRILEPROTV.RO
  5. Războiul din Ucraina, ziua 271. Ruşii au tras 400 de rachete în estul ţării, duminică / Trupele ucrainene avansează în Doneţk şi Lugansk / Rusia a lansat peste 4700 de proiectile până acum de la începutul invaziei  Mediafax
  6. Vedeți vizualizarea În detaliu în Știri Google
Головна » Rușii au tras 4.700 de rachete asupra orașelor ucrainene. SUA anunță că vor sprijini Kievul „atât timp cât… – Digi24

Forțele ruse au lansat sute de tiruri de artilerie în estul Ucrainei, susține Volodimir Zelenski. Acolo se duc cele mai grele lupte. După ce și-au retras forțele din Herson, rușii s-au concentrat pe întărirea prezenței în Donețk și Lugansk. În total, de la începutul războiului, Rusia a tras asupra orașelor ucrainene aproximativ 4.700 de rachete, a subliniat președintele Ucrainei. Atacurile asupra infrastructurii energetice au lăsat o mare parte din țară fără curent, inclusiv capitala Kiev. Centrala nucleară de la Zaporojie este din nou în pericol. Rusia, care controlează complexul energetic încă din primele zile ale războiului, acuză Ucraina că ar fi lansat mai mult de 20 de obuze care au distrus acoperișul unei clădiri din apropierea reactoarelor 4 și 5. Kievul nu a răspuns acestor acuzații. Oricine a aruncat bombele trebuie să se oprească imediat, se joacă cu focul, a avertizat șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică. Între timp, SUA a anunțat prin vocea secretarului american al Apărării, Lloyd Austin, că vor sprijini Ucraina „atât timp cât este nevoie”.

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI 

Un influent senator rus vorbește despre noi anexări care includ Odesa și despre relații „normalizate” cu Ucraina doar fără Zelenski 

ACTUALIZARE 13.20 Doar o schimbare a conducerii Ucrainei ar putea duce la o „normalizare” a legăturilor dintre Moscova și Kiev, afirmă Konstantin Kosacev, vicepreședinte al Consiliului Federaţiei, camera superioară a parlamentului rus, scrie CNN. Pe de altă parte, senatorul rus a avertizat că şi alte regiuni ale Ucrainei ar putea fi anexate, el nominalizând Odesa şi Dnipropetrovsk.

Fost diplomat, senatorul Konstantin Kosacev a declarat într-un interviu pentru ziarul „Argumenti i Fakti” că „nu se aşteaptă la nimic bun din partea actualului regim de la Kiev”, a relatat agenţia de ştiri de stat TASS, citată de CNN.  

„Ei sunt prinşi în capcana propriilor acţiuni şi ideologii anterioare. Nu au nicio libertate de manevră. Cred că orice potenţială normalizare ar putea avea loc doar după o schimbare de putere în Ucraina. Să sperăm că (procesul) va fi constituţional data viitoare”, a afirmat senatorul. 

Citește continuarea AICI

Ofiţeri de poliţie spanioli vor ajuta în Ucraina la anchetarea presupuselor crime de război

ACTUALIZARE 13.00 Ofiţeri de poliţie spanioli vor ajunge în următoarele săptămâni în Ucraina, pentru a ajuta la anchetarea presupuselor crime de război, a anunţat luni prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez în cadrul Adunării Parlamentare a NATO, la Madrid, informează Reuters.

O primă delegaţie de oficiali ai poliţiei spaniole a sosit deja la Kiev, pentru a se întâlni cu reprezentanţi ai Procuraturii Ucrainei, a precizat Ministerul de Interne al Spaniei.
În timpul primei lor întrevederi, cele două ţări au stabilit termenii de cooperare şi au specificat zonele în care vor fi desfăşuraţi poliţişti spanioli, a adăugat ministerul.

Ofiţeri de poliţie spanioli urmează să lucreze alături de anchetatori şi procurori ucraineni la strângerea de dovezi care să poată fi incluse în dosarele care cercetează presupuse încălcări ale legislaţiei internaţionale după declanşarea invaziei ruse asupra Ucrainei, în februarie.

Sanchez a anunţat de asemenea că un nou centru de antrenament pentru soldaţi ucraineni va deveni operaţional la sfârşitul lui noiembrie în oraşul Toledo din centrul Spaniei. 

Lloyd Austin: SUA vor sprijini Ucraina „atât timp cât este nevoie”, spune secretarul american al Apărării

ACTUALIZARE 12.30 Washingtonul se angajează să sprijine Kievul „atât timp cât este nevoie”, a declarat luni secretarul american al Apărării, Lloyd Austin.

Întrebat de jurnaliști despre evoluția situației din Ucraina, Austin a răspuns că „este greu de prezis cum vor evolua lucrurile și în ce cronologie, dar suntem în acest sens alături de Ucraina, vom sprijini Ucraina atât timp cât este nevoie.”

Obiectivul Ucrainei este „de a se asigura că face totul pentru a-și lua înapoi fiecare centimetru din teritoriul său suveran”, a adăugat el, citat de CNN.

Austin a apreciat că în opinia lui, Ucraina va fi pregătită să lupte în lunile de iarnă și armata sa va fi într-o „stare mult mai bună decât a inamicului”, datorită sprijinului oferit de SUA.

Austin se află în Indonezia pentru a se întâlni cu înalți lideri militari. 

ACTUALIZARE 10.30 Guvernul Italiei va cere parlamentului să adopte o nouă lege privind livrările militare și civile către Ucraina pe tot parcursul anului 2023, a declarat ministrul apărării Guido Crosetto într-un interviu.

Guvernul de la Roma poate trimite ajutoare Ucrainei fără a solicita de fiecare dată autorizarea parlamentului în baza unui decret care expiră la sfârșitul anului.

„[Ministerul Apărării] va propune în curând reînnoirea aceleiași măsuri, extinzând-o până în 2023”, a declarat Crosetto pentru ziarul Il Foglio.

Crosetto a spus că Italia va continua să furnizeze arme, așa cum a făcut în trecut, „în vremurile și în modurile în care vom fi de acord cu aliații noștri atlantici și cu Kievul”.

Zone rezidențiale din Nikopol, vizate de bombardamente

ACTUALIZARE 10.20 Orașul Nikopol a fost lovit de bombardamente rusești în cursul nopții, potrivit oficialilor orașului din sudul Ucrainei, scrie Kyiv Independent.

Bombardamentul ar fi vizat o zonă rezidențială. Un bărbat de 78 de ani a fost rănit, a declarat guvernatorul orașului, Valentinn Rezichenko.

Ce pățesc rușii mobilizați care refuză să lupte în Ucraina. Moscova publică un videoclip cu doi soldați, „ca să fie exemplu și altora”

ACTUALIZARE 9.45 Un videoclip care arată ce pățesc soldații mobilizați care refuză să lupte în Ucraina a fost făcut public pe canalele Telegram din Rusia. În înregistrarea realizată demonstrativ, doi militari care nu ar fi vrut să meargă la război sunt reținuți, încătușați și urcați într-o mașină de poliție, scrie Ukrainska Pravda.

Astfel, cei doi soldați sunt chemați pe rând pe terenul de defilare, un anchetator se apropie de ei și le spune că pe 16 noiembrie a fost deschis un dosar penal împotriva lor în conformitate cu partea 2.1 a articolului 332 din Codul Penal al Federației Ruse (nerespectarea ordinului), potrivit sursei citate. 

Apoi, doi membri ai Poliției Militare îi rețin cu brutalitate pe soldați, care sunt percheziționați, încătușați și urcați într-o mașină de poliție. Videoclipul nu indică unde a fost filmat. Însă, videoclipul ar fi fost realizat în regiunea Belgorod, mai notează sursa citată. De asemenea, nu este clar dacă cei reținuți erau mobilizați sau militari cu contract.

FOTO și VIDEO Aici

Şeful AIEA avertizează, după bombardarea centralei Zaporojie: „Vă jucaţi cu focul”

ACTUALIZARE 9.00 Şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a avertizat că indiferent cine a bombardat centrala nucleară Zaporojie din Ucraina „se joacă cu focul”, în timp ce echipa sa se pregăteşte să inspecteze luni uzina pentru a vedea dacă a fost afectată de loviturile din weekend, relatează Reuters.

„Oricine se află în spatele acestui atac trebuie să înceteze imediat. Aşa cum am mai spus de multe ori, vă jucaţi cu focul!” a avertizat Rafael Grossi într-o declaraţie.

Citând informaţii furnizate de conducerea centralei, o echipă a AIEA aflată la faţa locului a declarat că au fost lovite unele clădiri, sisteme şi echipamente, dar niciuna dintre aceste avarii nu este critică pentru siguranţa şi securitatea nucleară.

Echipa AIEA intenţionează să facă o evaluare luni, a declarat Grossi, dar operatorul rus de energie nucleară Rosenergoatom a declarat că vor exista restricţii cu privire la ceea ce ar putea inspecta echipa.

„Dacă vor dori să inspecteze o instalaţie care nu are nicio legătură cu securitatea nucleară, accesul va fi refuzat”, a declarat pentru agenţia TASS Renat Karcea, consilier al directorului general al Rosenergoatom.

ACTUALIZARE 8.30. „Cele mai aprige bătălii, ca şi înainte, sunt în regiunea Doneţk. Deşi astăzi sunt mai puţine atacuri din cauza vremii, numărul de bombardamente ruseşti rămâne, din păcate, extrem de mare. Regiunea Lugansk – încetul cu încetul mergem înainte cu bătălii. Până acum, au existat aproape 400 de bombardamente în est de la începutul zilei. Mulţumim tuturor celor care deţin funcţii şi ne ajută forţele de apărare. Sud – menţinem linia, distrugând constant şi foarte calculat potenţialul ocupanţilor.Al doilea subiect este energia. Restaurarea reţelelor şi a capacităţilor tehnice de alimentare, deminarea liniilor de transport electric, reparaţii – totul continuă non-stop. Am reuşit ieri să atenuăm situaţia în unele regiuni în care au fost multe probleme reale. În această seară au loc opriri de stabilizare în 15 regiuni şi la Kiev. Cele mai mari sunt regiunile Viniţiia, Sumî, Poltava, Hmelnytskyi, Ivano-Frankivsk, Kiev. Facem tot posibilul şi imposibilul pentru a reveni la viaţa normală în Odesa, Harkov şi în toate oraşele şi comunităţile noastre”, a spus Volodimir Zelenski.

De la începutul războiului împotriva Ucrainei, Rusia a tras până în prezent aproximativ 4.700 de rachete asupra unor ţinte din ţara vecină, a declarat preşedintele ucrainean.

„Sute de oraşe ale noastre au fost practic arse, mii de oameni au fost ucişi, sute de mii au fost deportaţi în Rusia”, a declarat Volodimir Zelenski duminică într-un mesaj video către Conferinţa şefilor de stat şi de guvern din statele francofone (summitul Francofoniei), organizată la Djerba (Tunisia). „Şi milioane de persoane au părăsit Ucraina pentru a se adăposti de război în alte ţări”, a continuat el.

Numai marţea trecută, a spus el, Rusia a tras aproape 100 de rachete în direcţia Ucrainei.

„O sută de rachete diferite împotriva oraşelor noastre, împotriva clădirilor rezidenţiale, asupra afacerilor noastre, împotriva centralelor electrice”, a spus Volodimir Zelenski. Ca urmare a acestor atacuri, peste 20 de milioane de oameni au rămas temporar fără electricitate, a subliniat el. Volodimir Zelenski a cerut ajutorul statelor membre ale Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei (OIF). „Ucraina vrea cu adevărat pace. Dar pentru a restabili pacea, avem nevoie de sprijin”, a spus el.

Revenirea la pace este foarte posibilă, a adăugat preşedintele ucrainean. „Dar este posibilă doar dacă toată lumea înţelege că nimeni din lume nu merită nici măcar o singură zi de teroare”, a afirmat Volodimir Zelenski.

Armata ucraineană: Rusia va produce drone iraniene

ACTUALIZARE 8.10 Yurii Ihnat, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, a declarat că Iranul transferă planurile pentru dronele sale către Rusia. Iranul încearcă astfel să evite sancțiunile pentru vânzarea directă a dronelor, scrie Kyev Independent.

Ar putea dura ceva timp până când Rusia ar putea începe producția. 

Washington Post a scris că Iranul și Rusia au ajuns la un acord pentru a începe asamblarea a „sute de drone” pe teritoriul Rusiei. 

Editor : G.M.

Source: news.google.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *