Subiectul Schengen nu apare pe agenda ședinței Consiliului European de joi, dar va fi discutat după ce președintele Iohannis a făcut o solicitare oficială către cabinetul lui Charles Michel – G4Media.ro

  1. Subiectul Schengen nu apare pe agenda ședinței Consiliului European de joi, dar va fi discutat după ce președintele Iohannis a făcut o solicitare oficială către cabinetul lui Charles Michel  G4Media.ro
  2. Subiectul Schengen va fi ridicat de Iohannis la Consiliul European de azi, chiar dacă nu se află…  Libertatea
  3. Ultimul summit UE din acest an. Klaus Iohannis va ridica problema Schengen. Subiectul nu se află pe agenda…  Digi24
  4. Preşedintele Bulgariei către preşedintele Consiliului European: Blocarea Bulgariei şi României pentru Schengen subminează solidaritatea europeană  HotNews.ro
  5. Preşedintele bulgar Rumen Radev: Blocarea aderării Bulgariei şi a României la Schengen subminează solidaritatea europeană  G4Media.ro
  6. Vedeți vizualizarea În detaliu în Știri Google
Головна » Subiectul Schengen nu apare pe agenda ședinței Consiliului European de joi, dar va fi discutat după ce președintele Iohannis a făcut o solicitare oficială către cabinetul lui Charles Michel – G4Media.ro

Update 10.12: Subiectul va fi ridicat la Consiliul European de președintele Klaus Iohannis, chiar dacă el nu este pe agenda formală, au declarat pentru G4Media surse oficiale. Subiectul aderării la Schengen a fost anunțat deja că va fi ridicat de președintele României către cabinetul președintelui Consiliului European, Charles Michel, și către statele membre, inclusiv în cadrul Consiliului afaceri generale al UE, care a avut loc marți la Bruxelle.

Articol inițial: Agenda ședinței Consiliului European de joi nu conține subiectul extinderii spațiului Schengen, potrivit documentelor oficiale postate pe site-ul instituției.

Președintele Iohannis a anunțat miercuri că va ridica chestiunea Schengen la Consiliul European, dar a avertizat că e greu de crezut că va putea obține o schimbare a atitudinii Austriei.

”Avem o agendă bogată, inclusiv pe energie. Miniștrii energiei nu s-au înțeles azi-noapte, dar noi vom continua discuțiile. (…) Sunt teme pe care eu le voi ridica – tema Schengen. Săptămâna trecută, miniștrii de Interne în Consiliul JAI nu au reușit să aprope intrarea României în Schengen. Se pune problema cum continuăm. Noi românii vrem să fim parte din Schengen, e obiectiv principal pentru mine ca președinte”, a spus Klaus Iohannis.

Liderii UE se vor reuni la Bruxelles pentru a discuta despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei, energie și economie, securitate și apărare, vecinătatea sudică a UE și relațiile externe, se precizează pe site-ul oficial al Consiliului European.

În contextul ”războiul Rusiei împotriva Ucrainei” în ședința Consiliul European se va discuta cele mai recente evoluții în războiul Rusiei împotriva Ucrainei și despre cum poate fi ajutată Ucraina să treacă peste această iarnă.

”În acest context, liderii UE vor discuta despre continuarea sprijinului politic, militar, umanitar și de protecție civilă acordat Ucrainei, precum și despre modul în care se poate contribui la restabilirea infrastructurii critice a Ucrainei.

UE condamnă cu fermitate războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și sprijină pe deplin independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. În acest sens, liderii UE își mențin angajamentul, împreună cu partenerii, de a oferi ajutor financiar și de a sprijini reziliența și reconstrucția pe termen lung a Ucrainei”, se precizează pe site.

De asemenea, se va discuta despre criza energetică.

”În acest context, liderii UE vor examina progresele înregistrate în ceea ce privește deciziile la care au ajuns în cadrul reuniunii Consiliului European din octombrie 2022, când au convenit să accelereze și să intensifice eforturile pentru: a reduce cererea de energie, evitarea raționalizării, a asigura aprovizionarea cu energie, a reduce prețurile la energie. În cadrul reuniunii respective, liderii UE au invitat, de asemenea, Comisia Europeană să accelereze lucrările privind reforma structurală a pieței energiei electrice”, scrie pe site-ul Consiliului Europei.

În cadrul subiectului ”relațiile externe”, Consiliul European va purta o discuție strategică privind relațiile transatlantice. ”În lumina evenimentelor actuale, liderii UE ar putea aborda și alte chestiuni specifice de politică externă”, se mai arată pe agenda oficială a întâlnirii.

Source: news.google.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *