VIDEO Lumina Sfântă s-a aprins la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim – HotNews.ro

  1. VIDEO Lumina Sfântă s-a aprins la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim  HotNews.ro
  2. Lumina Sfântă s-a aprins la Ierusalim. Mii de creștini palestinieni și pelerini au asistat la eveniment, în…  Adevărul
  3. PAȘTE 2023: Lumina Sfântă va fi adusă sâmbătă seara la Alba Iulia. Slujba de Înviere la Catedrala din Alba Iulia  Alba24.ro
  4. Lumina Învierii ajunge din cel mai sfânt loc al creștinătății și în România  STIRILEPROTV.RO
  5. ORAR oficial. Lumina Sfântă ajunge pe Aeroportul Satu Mare  PresaSM.ro
  6. Vedeți vizualizarea În detaliu în Știri Google
Головна » VIDEO Lumina Sfântă s-a aprins la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim – HotNews.ro

Lumina Sfântă este considerată un miracol al ortodoxiei, care se întâmplă în fiecare an de Paște la Ierusalim, în timpul Vecerniei Mari din Sâmbăta Mare. Atunci, deasupra Sfântului Mormânt, se spune că se aprinde un foc care se pogoară din cer, manifestându-se diferit în fiecare an şi care, în primele minute, nu frige. Anul acesta Lumina Sfântă s-a aprins în jurul orei 14.55.

Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim Foto: Muammar Awad / Xinhua News / Profimedia

14:55Lumina Sfântă s-a aprins. Patriarhul Ierusalimului iese acum din Sfântul Mormânt și împărtășește lumina celor adunași cu lumânări.

14:48Patriarhul Ierusalimului se pregătește să intre în mormânt cu cele 33 de lumânări. Luminile din biserică vor fi stinse.

14:25 Patriarhul Ierusalimului a ajuns la Biserica Sfântului Mormânt. El va intra înăuntru și va aduce lumina credincioșilor. Înainte de a intra în Sfântul Mormânt biserica este înconjurată de trei ori.

CITEȘTE ȘI:

Ritualul aprinderii Luminii Sfinte: Controale ale polițiștilor pentru a nu exista vreo înscenare

Sfântul Mormânt este inspectat încă din Vinerea Mare, imediat după Prohod. Cei care fac această verificare – pentru a nu exista nicio bănuială de înscenare – sunt poliţişti civili, care nu sunt creştini. De obicei, aceştia sunt trei: un arab, un turc şi un reprezentant al Statului Israel. Rolul lor este de a inspecta încăperea Sfântului Mormânt pentru a nu exista vreo sursă de foc. De asemenea, îi controlează corporal pe cei care vor pătrunde acolo în momentul ceremoniei religioase. Apoi, la momentul potrivit, luminile se sting, uşa se sigilează, iar la intrare rămân doar gardienii.

După desfăşurarea slujbei, Patriarhul Ierusalimului, îmbrăcat doar cu un stihar alb, cu epitrahil şi brâu, se îndreaptă spre Sfântul Mormânt. La intrare, el este controlat de poliţişti în prezenţa martorilor care aparţin tuturor confesiunilor. Patriarhul desigilează intrarea în Mormânt şi pătrunde în prima încăpere, în „Capela Îngerului”, însoţit – conform tradiţiei – numai de un arab de religie islamică. Mai departe, patriarhul intră singur în încăperea propriu-zisă a Mormântului şi îngenunchează în faţa lespedei.

Ulterior, după rugăciune, cei prezenţi în biserică au adesea prilejul să observe o lumină precum un fulger, care vine prin cupola aflată deasupra Capelei Sfântului Mormânt. Pelerinii compară această lumină cu un glob care se împrăştie în mici bucăţi. Această lumină ajunge până la lespedea Sfântului Mormânt, aprinzând astfel vata presărată deasupra.

Rolul patriarhului este de a lua în mâini această vată aprinsă, a o aşeza în două cupe de aur şi a se întoarce în ‘Capela Îngerului’.

Ulterior, patriarhul aprinde două mănunchiuri de câte 33 de lumânări, apoi iese şi împarte lumina credincioşilor.

Lumina Sfântă va fi adusă în România cu avionul

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim sâmbătă seară, în jurul orei 18,30, de Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, şi va fi oferită delegaţilor eparhiilor prezenţi la Aeroportul Internaţional „Henri Coandă”.

Centrele eparhiale, prin protopopiate, vor distribui Lumina Sfântă fiecărei parohii, a informat Biroul de presă al Patriarhiei Române.

Sâmbătă seară, între orele 19,30 – 20,30, va avea loc pe Colina Bucuriei procesiunea primirii Sfintei Lumini în Catedrala Patriarhală.

Source: hotnews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *