Cum au ales fanii să protesteze împotriva Campionatului Mondial din Qatar: scenografie de impact la un meci di – Gazeta Sporturilor

Cum au ales fanii să protesteze împotriva Campionatului Mondial din Qatar: scenografie de impact la un meci di  Gazeta SporturilorVedeți vizualizarea În detaliu în Știri Google

Головна » Cum au ales fanii să protesteze împotriva Campionatului Mondial din Qatar: scenografie de impact la un meci di – Gazeta Sporturilor

Articol de GSP – Publicat luni, 14 noiembrie 2022, 12:04 / Actualizat luni, 14 noiembrie 2022 12:53

În ultimele săptămâni, mesajele de boicot împotriva Mondialului qatarez s-au înmulțit semnificativ. Fanii contestă că FIFA a oferit turneul final unei țări fără tradiție în fotbal, acuzată de încălcări grave ale drepturilor omului.

Conform presei internaționale, peste 6.500 de imigranți ar fi murit pe șantierele turneului final, din 2010 și până în prezent. Asta nu l-a împiedicat pe Giani Infantino, președintele FIFA, să facă o afirmație mai mult decât controversată: „Concentrați-vă pe fotbal, nu pe drepturile omului”. 

Scandalul Qatar » Mondialul întunecat de bani, putere și corupție! 6 zile au mai rămas până la startul CM din Qatar Scandalul Qatar » Mondialul întunecat de bani, putere și corupție!

Scenografie de impact în Norvegia

În week-end, a venit rândul fanilor norvegieni să ia FIFA la țintă. La duelul Rosenborg – Sarpsborg 2-3, suporterii gazdelor au afișat o scenografie prin care îl atacă pe Infantino pentru declarația nepotrivită care a scandalizat lumea fotbalului. 

Sub o pânză uriașă în care Infantino și un șeic sunt portretizați umăr la umăr, apar mai multe cruci denumite sugestiv: „egalitate socială”, „drepturile omului”, „drepturile muncitorilor”, „fair-play-ul”, „libertatea de exprimare” sau „libertatea presei”.

Scenografia afișată la duelul Rosenborg vs Sarpsborg / Sursă foto: [email protected] ULTRAS-TIFO.net

Momentul petrecut la meciul din Norvegia nu e singular. În week-end, fanii nemți au protestat pe toate stadioanele la partidele din Bundesliga: „Boicotați Qatarul!” a fost mesajul comun afișat de ultrași.

Scenografie de impact la un meci din Norvegia » Cum au ales fanii să protesteze împotriva Campionatului Mondial din Qatar: cruci și un mesaj fără echivoc

Mesajul FIFA: „Concentrați-vă pe fotbal”

De când Qatarul a primit organizarea Mondialului 2022, în 2010, mass-media a atras în repetate rânduri atenția asupra nerespectării drepturilor omului în micuțul stat arab. Nu mai puțin de 6.500 de imigranți din India, Pakistan, Nepal, Bangladesh și Sri Lanka și-ar fi pierdut viața muncind în condiții improprii pe șantiere, la ridicarea stadioanelor care vor găzdui cele 64 de meciuri.

Însă odată cu apropierea startului celui mai contestat turneu final, programat pe 20 noiembrie, FIFA încearcă să pună batista pe țambal.

Pentru a preveni posibile proteste în timpul competiției, președintele forului mondial, Giani Infantino, și secretarul general Fatma Samoura au trimis scrisori tuturor federațiilor naționale ale echipelor calificate la CM 2022. Mesajul: „Concentrați-vă pe fotbal, nu pe drepturile omului!”.

Voturile influențate de Platini au fost decisive pentru a ajunge CM 2022 în Qatar! Fusese invitatul președintelui francez Sarkozy la o întâlnire cu prințul moștenitor al Qatarului. Șase luni mai târziu, avioanele de luptă erau cumpărate de Qatar din Franța pentru 14,6 miliarde de dolari. 

– Sepp Blatter, fost președinte FIFA, despre Campionatul Mondial din Qatar

Citește și alte știri despre Campionatul Mondial din Qatar:

Scandalul Qatar » Mondialul întunecat de bani, putere și corupție!

Fotbalistul prins dopat a fost scos din lotul de Mondial, după un recurs la TAS de ultimă oră!

Source: news.google.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *