Cum l-a impresionat pe Zotta polonezul Marciniak, arbitrul pe care l-a „şcolit” în urmă cu 12 ani – DigiSport

  1. Cum l-a impresionat pe Zotta polonezul Marciniak, arbitrul pe care l-a „şcolit” în urmă cu 12 ani  DigiSport
  2. Constantin Zotta i-a fost profesor arbitrului care va conduce finala Argentina – Franța: „L-au ales pe el pent  Gazeta Sporturilor
  3. „Regele“ Hagi, dezamăgit de un meci de la Cupa Mondială: „Parcă eram noi la Old Boys”  Adevărul
  4. Soțiile fotbaliștilor argentinieni și-au luat copiii și au părăsit de urgență hotelul din Qatar, în toiul nopții  DigiSport
  5. Franța tremură » Alți doi titulari au ratat antrenamentul de vineri, înainte de finala cu Argentina  Gazeta Sporturilor
  6. Vedeți vizualizarea În detaliu în Știri Google
Головна » Cum l-a impresionat pe Zotta polonezul Marciniak, arbitrul pe care l-a „şcolit” în urmă cu 12 ani – DigiSport

  • Liga 1: Universitatea Craiova – Chindia, sâmbătă, 20:30, DGS 1

  • Liga 1: ArgeșMioveni, duminică, 12:00, DGS 1

Într-un fel, cariera centralului care a fluierat deja în Qatar câte un meci al fiecărei echipe ajunse în ultimul act, este legată de românul Constantin Zotta (59 de ani).

Fost arbitru internaţional şi conducător la Rapid şi la Vaslui, Zotta i-a fost mentor lui Marciniak la primul contact adevărat al polonezului cu elita arbitrajului european.

Constantin Zotta i-a fost mentor lui Szymon Marciniak în urmă cu 12 ani. „M-a impresionat prin rapiditatea cu care analiza fazele”

În urmă cu 12 ani, UEFA a gândit un plan legat de arbitri şi a decis să ceară federaţiilor naţionale să facă propuneri de arbitri tineri consideraţi de mare perspectivă, dar care nu se aflau pe Lista FIFA.

Aşa au ajuns la Nyon în stagii de pregătire 12 brigăzi complete şi 6 mentori care au lucrat în două cantonamente cu ei.

Între „antrenori” s-a aflat şi românul Constantin Zotta, bine văzut în Comisia de Arbitri de la UEFA, dar nesusţinut de federaţia condusă de Mircea Sandu. Iar unul dintre cei doi centrali de care el s-a ocupat a fost Szymon Marciniak.

Nu ştiu dacă există cineva care nu s-ar simţi bine dacă ar fi în locul meu. Mă refer la legătura avută cu arbitrul de la această finală. 

Ideea acelui program, CORE, a fost a lui David Elleray şi a lui Jaap Uilenberg. Sau cel puţin ei au coordonat lucrurile. Între cei 12 centrali se aflau Szymon Marciniak şi foarte tânărul Michael Oliver, iar primul era în echipa mea.

Am lucrat împreună, la Nyon, cu toţi cei şase arbitri. Două săptămâni foarte intense. Antrenamente, testări, evaluări, prezenţe la meciuri din ligile inferioare din Elveţia … Iar după patru luni am participat la al doilea curs cu ei.

Ce-mi aduc eu aminte că m-a impresionat atunci era rapiditatea cu care analiza şi interpreta pe teren fazele. Tatăl său, dacă nu greşesc, jucase fotbal, el făcuse fotbal, ceea ce este un mare avantaj pentru un arbitru.

Iar la analize era foarte realist. A trecut ceva vreme de atunci, dar ideile astea mi-au rămas în minte despre el. Nu pot spune că am ţinut legătura pentru că nici nu ar fi fost corect, însă mesaje de Sărbători am continuat să ne dăm, a povestit, pentru Digi Sport, fostul arbitru internaţional.

Ulterior, normal că i-am urmărit cariera şi îmi mai place la el faptul că nu se aruncă imediat cu sancţiuni disciplinare.

Chiar mă gândesc la faptul că şi asta a contat în delegarea lui pentru că pe teren vor fi două apărări agresive şi este de evitat să se ajungă la eliminări„, a mai spus Zotta.

Ce a declarat Marciniak după ce a fost desemnat că arbitreze finala Argentina-Franţa

Sună fantastic, era visul meu când eram băiat. Ca tânăr fotbalist visam să joc într-o finală și ei bine, acum trebuie să fiu într-o finală de Mondial ca arbitru.

A conduce o astfel de finală este ca și cum aș fi un campion. Cel puțin așa simt eu„, a afirmat Szymon Marciniak.

La actualul tunreu final, Marciniak a arbitrat câte o dată fiecare dintre finaliste, Argentina-Australia, scor 2-1, şi Franţa-Danemarca, scor 2-1.

Etichete: szymon marciniak , finala cm qatar 2022 , arbitru finala cupa mondiala , arbitru argentina franta


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din

Source: news.google.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *